adás

 

 

 

Merítés – Hol szülessen? Hogy szülessen?

2016.11.15. kedden 13 órakor a Civil Rádióban (FM98)

 

Néhány évvel ezelőtt, parázs vita folyt arról, hogy szabad-e a nőknek otthon szülni? Szülész orvosok, szülésznők, bábák, a szakma prominens képviselői, és a legkülönbözőbb szintek döntéshozói igyekeztek bölcs döntést hozni a kérdésben.

ditta

Valóban fontos körbejárni a kockázati tényezőket, lévén maga az élet lehet a tét. Ugyanakkor megfelelő szakmai jelenlét elfogadásával, egyre nagyobb volt a nők részéről az igény, hogy ne csak kórházi körülmények között hozhassák világra a gyermeküket. A kérdés leginkább az, hogy veszélyes-e a mamára és a babára, a kórházon kívüli születés? Annak ellenére erősen megoszlottak a témáról a vélemények, hogy alig néhány évtizeddel ezelőtt, még a világ legtermészetesebb dolgának számított, hogy az anya a saját otthonában adott életet magzatának. Mára már eldőlt a kérdés. Joga van az anyának döntést hozni arról, hogy hol szül. Természetesen, ez a jog, együtt jár kötelezettséggel is. Hiszen a biztonságot a szakemberek most is előbbre valónak ítélik, mint a család igényét. Ezért az otthonszülés engedélye mellé, nagyon szigorú szabályozás is társult. A szabályokról és lehetőségekről, az otthonszülés és a kórházi szülés közti különbségekről beszélgetünk, Maroy Ditta szülésznővel, aki avatott szakértőként, szülésfelkészítéssel is segíti az anyákat.

http://keszuljaszulesre.hu/

 

hn_mk

Több szó is esett az otthonszülés kapcsán arról, hogy a mama fizikai állapota, hogyan befolyásolja a szülés kimenetelét. Bárhol is jön világra a gyermek, kétségtelenül könnyebb dolga van a mamának, és a babának, ha az anya szervezete, a gát állapota megfelelően kondicionált. De hogyan érheti el egy nő, hogy a gátizom, megfelelő állapotú legyen? És egyáltalán mikor érdemes elkezdeni ennek a testterületnek az edzését? A szülésen kívül, az inkontinencia megelőzésében, milyen egészségvédő szerepe van a gátizom edzésnek? Ezekről az intim kérdésekről beszélgetünk Haness Rita gyógytornásszal, a Csak a Nőknek Magazin szakértőjével.

http://csakanoknek.hu/nagyne-haness-rita-gyogytornasz-gatizom-trener-bemer-es-sonoterapeuta-vagyok/

 

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 

 

 

Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink