adás

Merítés – Életszilánkok

Egy sors-kaland margójára…

2015.12.01. kedden 13 órakor a Civil Rádióban (FM98)

     

Makk Karoly_Merites adashoz

Makk Károly filmrendező 71 évvel ezelőtt lépett be a filmkészítés világába, amelynek mesterévé vált. Élete tele van meglepő fordulatokkal. Sorsa nem csupán a XX. századi Európa film-történetével fűződött össze, hanem az európai történelemmel is. Olyan grandiózus élet-terv valósult meg általa, amely a valóságban túltesz a forgatókönyvírók fantáziáján. Ahogy mondani szokták, az élet a legjobb forgatókönyv író. Azonban keveseknek adatik meg, hogy ilyen alkotó teljességgel szemlélhessenek végig, korszakokat befolyásoló esemény sorozatokat. Magyarország kiemelkedő filmes mestereként olyan történelmet író eseményeknek a szemtanúja, aminek hatását talán leginkább a művészeten keresztül lehetett bemutatni. Megélte, átélte a kor minden visszásságát és a maga módján alkotásaiban mondta el életfilozófiáját. Ebben az elhivatott munkában a legkiválóbb színészek, operatőrök, alkotó társak voltak partnerei. Munkásságáért nemzetközi elismerések mellett Kossuth díjjal, Balázs Béla díjjal, és több életmű díjjal is kitüntették.

A beszélgetésünk nem csupán filmtörténeti jelentőségű. Aki végighallgatja, Magyarország sorsát meghatározó történelmének olyan kulisszáiba is betekintést nyerhet, amelyet külső szemlélő csak nagyon kis mértékben, csupán a felületén ismerhet. Makk Károly azonban családjával, barátaival, alkotó társaival együtt, mindennapi sors-történetként élte át. És eközben filmre álmodta azt, amit ennek kapcsán a világról mondani akart.

Az adásban a felvételre került anyag egy része hallható. A teljes beszélgetést a csak merites.hu oldalon hallhatják.

 

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 

Makk Károly alkotása, a Szerelem című film 2001-ben bekerült minden idők legjobb 100 filmje közé.  Megtekintéséhez kattintson az alábbi képre.

 

 


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink