adás

Merítés – A művészet varázslata

2018.02.20. kedden délelőtt 11 órakor a Civil Rádióban (FM98.0)

 

A művészet személyiségformáló ereje ma már bizonyított. Ahogy az is, hogy a szabadidő hasznos eltöltésének köszönhetően, kevesebb gyermek kallódik el, vagy keveredik rossz társaságba. A közösség megtartó erejéről szintén számos tanulmány született. Mindezek pedig együttes erejüknek köszönhetően, olyan létfeltételeket képesek teremteni, amelyek nem csupán örömforrásként értelmezhetőek, hanem valós életformává válnak azok számára, akik szívesen részesei az élményeknek. Kitartás, önmeghaladási képesség, testi-lelki-szellemi kompetenciák és képességek fejlődése születik meg általa. Mozgáskoordináció, kooperációs képesség, tanulási, kommunikációs és kapcsolatteremtő képesség, belső tartás, konfliktus és érzelmi reakció kezelés képessége, mind-mind formálódik a közös munkák során. Ahogy az is jól megfigyelhető, hogy azok, akik ilyen közösségekben töltenek el jelentősebb időt, sokkal céltudatosabbá és ennek köszönhetően sikeresebbé válnak. Ezért a mai Merítést ennek a témának szenteljük.

A Thália Tanoda 8 éve ad teret fiataloknak arra, hogy színész, filmszínész, szinkron képzések keretében találjanak számukra lehetséges életpályát. Azonban nem csupán pályaorientációról van szó. A gyerekek és fiatal felnőttek számos olyan tulajdonságot fedezhetnek fel magukban a képzés során, amelyeket akkor is kamatoztathatnak, ha végül mégsem a színészi pálya mellett döntenek. Ugyan is bármely szakmát, munkát is választanak maguknak, a kommunikáció, a kapcsolatteremtési képesség, az önbizalom és a helyes önértékelés minden esetben fontos kapaszkodó, különösen a pályakezdés időszakában. Seszták Szidónia igazgatóval jártuk körbe a témát.

https://www.thaliatanoda.com/  

A tánc nem kevéssé fontos eszköze az önkifejezésnek. Az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, Majoros Róbert a mindennapokban tapasztalja a tánc értékteremtő erejét, a néptánc és a népzene hatását tanítványainál. Számára ma már életforma a néptánc és koránt sem csupán munkának tekinti. Alkotó kiteljesedés, ami az oktatásban és az együttes munkájában is méltán hozza meg a sikereket. Arról is beszélgetünk, hogy hol dől el, kinek a számára válik életre szóló hivatássá a tánc.

http://www.artefolk.hu/tancegyuttes/  

A gyermekek számára nagyon fontos a mese. A történeteken keresztül szinte észrevétlenül formálódik a világképük. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mesét hallgatnak. Az Alexandra Kiadó jóvoltából Kepes Ágnes édes gyerekmeséit, a Sün Peti újabb kalandjait élvezhetik kicsik és nagyok.

A történeteket Oszter Alexandra gyönyörű illusztrációi teszik még varázslatosabbá. A mesének előzményei is vannak, amelyeket a Sün Peti és barátai címen megjelent kötetből ismerhetnek meg az olvasók. A szerzővel Sün Peti történeteinek megszületéséről és a folytatásról beszélgettünk.

https://alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=None&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sfMegnev&SrcCategory=&CategoryID=

AOIB&BookID=745848&GotoBook=True&Price=&Discount=&CBStock=CHECKED&CBDiscount=&LastDays=

7&navsource=tovabbi_muvei

 

Merítéssel legközelebb március 6.-án várjuk a hallgatókat.

Szerkesztő-műsorvezető. Csaba Beatrix

Az adás az alábbi nyílra kattintva meghallgatható. 2018.02.20>>>


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink