adás

 

Merítés – Társadalmi felelősségvállalás

2017.02.21. kedden 13 órakor a Civil Rádióban (FM98)

 

A társadalmi felelősségvállalás ma már nagyon sok szinten jelenik meg, változatos formákban elérve a különböző rétegeket. Az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében, a középiskolások számára kötelezően teljesítendő 50 órányi, önkéntes közösségi munka, a fiatalok társadalom iránti érzékenyítését szolgálja. A CSR, a vállalati felelősségvállalás platformja, amely keretében a munkavállalók önkéntes munkával segíthetnek civil szervezeteket, intézményeket, egyfajta kollektíva formáló, csapatépítés keretében. Ugyanakkor időszerű a perszonális, tehát személyi felelősségvállalás formáin is elgondolkodni.

 

Mai első vendégünk Koch Mária, az ASR Next kommunikációs vezetője. Vele arról beszélgetünk, hogy a marketing és PR törekvések, mennyire formálják a cégek CSR tevékenységét. A CSR hatékonyságának vizsgálata koránt sem újszerű kezdeményezés. Az elmúlt 5 évben a Merítés adásaiban, többször foglalkoztunk már a társadalmi felelősségvállalás kérdésével.

 

2012 november 25.-én számoltunk be egy teljes adás keretében, a Partnerség.Hatás.Innováció 2012 konferenciáról és a Társadalmi Befektetések Díjátadó Gálájáról. A konferencia kapcsán Szabó Istvánnal, a KPMG Tanácsadó KFT menedzserével beszélgettünk a CSR és a Társadalmi Befektetések jelentőségéről és a gyakorlati tapasztalatokról. Ezt a beszélgetést felidézve, jól érzékelhető, hogy hogyan alakul át a cégek és civil szervezetek együttműködésének erővonala. Bár ez a beszélgetés több, mint 4 éve készült, az alapvetés úgy tűnik, keveset módosult.

 

2012.-ben az év Társadalmi Befektetési Programja Kategória győztese, a Kürt ZRT volt. Kürti Sándor elnök úrral akkor arról beszélgettünk, miért tartja fontosnak, hogy a cége jelen legyen a társadalmi felelősségvállalásban. Érdemes a beszélgetést több, mint 4 év távlatából visszahallgatni.

 

Az egyén felelőssége és társadalmi szerepvállalása nagyban meghatározhatja a személyes lehetőségeken túli eredmények létrejöttét. Gyakran az is múlhat egy perszonális, személyes felelősségvállaláson, elköteleződésen, hogy kiteljesedhet-e egy tehetség életpályája. Ugyanakkor ez csak rendkívüli alázattal, mondhatjuk, önfeláldozással jöhet létre, hiszen az illetőnek a személyes érdekeit ilyenkor bizony alá kell rendelnie a másik személy igényeinek. Ennek az egyik példája Szász Lula, aki nagymértékben járult hozzá, hogy Szász Endre zsenialitását, művészi tehetségét világszínvonalon mutathassák be.  A nemzetközi elismertséggel pedig, hozzájáruljanak Magyarország hírnevéhez is.  Azzal, hogy a művész feleségeként egyéni karrierjét feladva, egyfajta menedzseri szerepet vállalt fel, a saját életét gyökeresen átalakította. A vele készült beszélgetés egyféleképpen az örök szerelem megnyilvánulása is. Másféleképpen pedig egy korrajz Magyarország 20. századi történetéből.

 

 

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink