adás

Merítés – Népességfogyás a demográfia tükrében

2016.07.26. kedden 13 órakor a Civil Rádióban (FM98)

 

Egy bizonyos születésszám elérése a népesség reprodukciójához szükséges. Amennyiben tartósan ez alatti születésszám következik be, akkor csak idő kérdése, hogy mikor ér el kritikus számot a népességfogyás. Ezzel a kérdéssel már évtizedek óta foglalkoznak a demográfusok szerte a világon. Hiszen a népességfogyás problémája, nem csak Magyarországon okoz fejtörést a szakembereknek. Olyan jóléti államokat is érint a kérdés, mint például Németország. Európában, és a tengeren túlon is évek óta kutatják, hogyan lehet a családokat optimális számú gyermekvállalásra késztetni?

 

Demény

A mai adásban 3 szakember szólal meg az összefüggésekről. Demény Pál több, mint 40 éve él Amerikában. A magyar származású demográfust, a szakma doyenjeként tartják számon. A KSH Népességtudományi Kutatóintézete a napokban jelentette meg magyar nyelven az ismert demográfus tanulmány kötetét. Demény Pállal a sajtótájékoztatón beszélgettünk a témáról.

 

Spéderjpg

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója a tanulmánykötet kapcsán az Intézet munkáját, és a legfontosabb összefüggéseket tárja fel a hallgatók előtt.

 

Benda József

Dr. Benda József főigazgatói tanácsadóként dolgozik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél. Tavaly megjelent tankönyve, a népességfogyás okaival, megállításának lehetőségeivel foglalkozik. A neves szakember nemrégiben szokatlan akciót indított. Mintegy 200 fős szakemberi gárdát hívott össze, egyfajta szakmaközi multidiszciplináris szakmai műhelyt indítva a témában. A nagyszabású kezdeményezés hátteréről beszélgettünk.

 

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink