adás 

 

Merítés – az irodalom tudatformáló kohójában

2014.03.05. szerdán este 19 órakor a Civil Rádióban (FM98)

 

Ahogy azt már hallgatóink megszokhatták, adásainkban egy-egy témát, több szempontból is körbejárunk. A mai műsorunkban az irodalom kerül a figyelem középpontjába.

Az elmúlt hetekben több alkalommal hívtuk fel az önök figyelmét, a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév programjaira. Ma a programsorozat egy különlegességére fordítjuk a reflektorainkat. A Centenáriumi Emlékév kapcsán, egy különleges irodalmi pályázat került kiírásra. Az alkotásokat a költészet napjáig, április 11.-ig lehet eljuttatni a bíráló bizottsághoz. A pályázat részleteiről Góg János, Juhász Gyula-díjas költővel, a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév kurátorával beszélgetünk.

Az irodalomhoz kapcsolódik, de már keskeny hídon átvezet a sport világába is a következő beszélgetésünk. 2013. nyarán készítettünk interjút a New Yorkban élő Jakab Vilmossal, akit a ’70-es években a legendás Papp László, és a kiváló edző, Adler Zsiga bácsi fedezett fel a magyar élsport számára. A komoly eredményeket elérő félnehézsúlyú bokszoló élete egy éles kanyart véve, nem maradt meg Magyarország határai között. A kalandos életútból most, könyv született. A magyarországi sajtótájékoztatót követően beszélgettünk Vilmossal az első visszhangokról.

Ezek után már meg sem lepődtünk, hogy február utolsó napjai, még egy izgalmas kötetet tartogattak az irodalomkedvelők számára. És talán véletlen, talán sorsszerű, de ezt a művet is a magyar élsport egyik kiválósága, a félnehézsúlyú boksz világbajnok, Popovics Tamás írta. Ezúttal nem életrajzi műről van szó, hanem Tamás szavait idézve, életrajzi elemekre épülő regényt tart az olvasó a kezében.  A félnehézsúlyú bokszolóink tudnak valamit…

Az adás utolsó részében teljesen átevezünk az irodalom tengeréről, a sport világába. Vagy mégsem teljesen. 2013.-ban indult útjára egy kezdeményezés, amihez a PMFC-Matias focistái adták a nevüket. A 2014 tavaszáig tartó kampány, a nők elleni erőszakra hívja fel az emberek figyelmét. Gyenese Andreával, a kampány projektvezetőjével, és egyben az ötlet megálmodójával beszélgetünk a célokról, és a projekt eddigi megvalósulásáról. Természetesen a focisták véleményére is kíváncsiak voltunk. Az anyagban Mohl Dávid, és Városi Viktor számol be arról, miért mondtak igent, Andrea megkeresésére.

 

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 

 

Cimlap2_0facebook492975003


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink