adás

 

Merítés - Magyarok a nagyvilágban

 

Vasárnap véget ért a 3. Magyar Világtalálkozó. A 8 napos rendezvény sorozatra sokan érkeztek a világ minden pontjáról. A Panoráma Világklub, az esemény főszervezője, amely immáron több mint 50 országban 100 klubbal képviselteti magát, összefogva a nagyvilágban élő magyarokat.

Adásunkban, az eseményen készült beszélgetéseket hallják.

Meglepő, hogy mennyi könyvet írnak a határainkon kívül élő magyarok, ezzel is összegyűjtve, összefoglalva a Magyarországról elkerült emberek emlékeit, megalkotva az egyéni sorsokból kirajzolódó világtörténelmi korrajzokat.  Épp úgy születnek történelmi vonatkozású tudományos munkák, mint generációk sorsát megörökítő írások, vagy regény formájába burkolt élet történetek.

A bejátszásban megszólal egy olyan úr is, aki bár kiválóan beszél magyarul, valójában a magyar vonatkozása, az itt megszerzett tudáshoz kötődik. A hetvenes, nyolcvanas években sok külföldi diák szerzett nálunk diplomát. Közülük jó néhányan nem csak megtanulták a magyar nyelvet, hanem a mai napig beszélik is azt, bár már visszatértek saját hazájukba. Vannak, akik azóta is intenzív kapcsolatban maradtak Magyarországgal. És vannak köztük olyanok is, akik kapcsolódtak a Panoráma Világklubhoz. A 3. Magyar Világtalálkozón közülük néhányan megkapták a tiszteletbeli magyar címet. Egy algériai volt diákkal beszélgetünk.

 

A műsor második felében Egres Katinkát hallják. Katinka végzettsége szerint színművésznő, de sorsa egyre érdekesebben alakul. Saját bevallása szerint szinte elmenekült Magyarországról. Aztán jó sorsa összehozta francia származású férjével, akivel évekig külföldön éltek.  Nemrégiben visszatértek Magyarországra. Katinkával erről a kalandos útról beszélgetünk, és arról, mi hozta őt haza?

 

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink