adás

 

Merítés 2013.01.23. szerdán este 19 órakor – magyarok a határokon túl

 

 

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A naphoz kötött megemlékezések lehetővé teszik, hogy figyelmünk középpontjába helyezzük évezredes hagyományainkat, és mindazon szellemi értéket, amit a magyarság magáénak tudhat.

Ennek jegyében rendeztek tegnap sajtótájékoztatót a Magyar Állami Operaház Királyi lépcsőházában, ahol számos újdonságról tájékoztatták a sajtó képviselőit. Itt készült beszélgetést Répás Zsuzsannával, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárával, Ókovács Szilveszterrel, az Operaház megbízott főigazgatójával, és M. Tóth Géza filmrendezővel. Összeállításunkból megtudhatják, minek alapján nyerte el az Operaház a családbarát munkahely kitüntető címet, és mit takar a Hét Nap Program. Répás Zsuzsanna elmondja, hogy az Operaház felajánlása nyomán miképpen kerül el az Útravaló című cd a külhonban született magyar állampolgárságú újszülöttek családjaihoz. M. Tóth Géza filmrendező azt a megbízást kapta, hogy két perces alkotásokat készítsen a Hét Nap Programhoz kapcsolódóan. Az első ilyen összeállítást  a magyar kultúra napja alkalmából tegnap este Wagner A Bolygó hollandi című előadása előtt ismerhette meg a közönség. A filmrendező beszél az aktuális munkáiról, és készülő filmjeiről is.

A sajtótájékoztató keretében került sor a Ferencsik-díj átadására. A díjat minden évben az Operaház hangszeres művészei közül, az adott esztendőben legkiválóbbnak ítélt zeneművész kapja. Az idei díjazott Ljudmila Romanovszkaja hegedűművész. Az elismerést Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató adta át.

Az adás második részében is szó kerül a Magyarország határain kívül élő magyarokról. Ez évben harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Világtalálkozót. A központi helyszín idén is Budapest, de ahogy dr.Tanka Lászlótól, a Panoráma Világklub alapító elnökétől megtudhatjuk, számos megyébe is ellátogatnak a hazánkba érkező külhoni magyarok. Az elnök úr arról is mesél, mi a története a Világklub létrejöttének, ami világméretű hálózattá nőtte ki magát, melynek mára már több mint 50 országban, 80 klubja működik.

 

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix,  gyártásvezető: Romsics Balázs

 


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink