adás

 

 Merítés - Egészségünkre! - Szeptember 5.-én szerdán este 7-kor Civil Rádió (FM98)

 

Az adásban két kiemelkedő jelentőségű találmányról számolunk be, ugyan abban a témakörben. Az érelmeszesedés szinte népbetegségnek számít. Ez a sok áldozatot szedő betegség ma már megelőzhető, és gyógyítható. Erről számol be találmánya kapcsán dr. Horváth István orvos biológus, és dr. Khaled Nashwan érszűkület kutató sebész.


A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Életmód Szakosztálya számtalan rendezvénnyel nyújt segítséget az újságíróknak. Ezeken az eseményeken megismerhetjük azokat a jelentős újdonságokat, módszereket, találmányokat, amelyek segítik az egészséges életmód kialakítását, az egészség megőrzését. dr. Szalontai Éva Aranytollas újságíró, az Életmód Szakosztály elnöke különös figyelmet fordít arra, hogy az újságírókon keresztül, eljussanak ezek az információk az emberekhez. Neki köszönhetően stábunk is rendszeresen meghívást kap.

dr. Horváth István orvos-biológus a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a New Yorki tudományos Akadémia tagja, korszakalkotó felfedezést tett. Több évtizedes kutatómunka eredményeként védőoltást fejlesztett ki, mellyel gyógyíthatóvá válik az érelmeszesedés. Erről a magyar találmányról, és az egészségügy rögös útjairól, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Életmód napján beszélgettünk.

A tudomány világában gyakran előfordul, hogy több kutató hasonló, vagy akár különböző módokon, ugyan arra a felfedezésre jut. dr. Khaled Nashwan jemeni származású Marie Curie díjas sebész, több mint 20 éve él Magyarországon.  Az általa feltalált Nashwan Parasound készülékkel, amellyel a kutatások szerint megelőzhető, és bizonyos esetekben gyógyítható az érszűkület, számtalan feltalálói, és orvosi díjat nyert el. Többek között idén júniusban átvehette az Egyesült Államoktól a legjobb találmány díját, az orvosi kategóriában. A találmányról dr. Szalontai Éva konferencia igazgatónak köszönhetően, a II. Magyar Világtalálkozó Egészség konferenciáján beszélgettünk.

A találmányok után még mindig a megelőzésnél maradunk. Ma már közismert tény, hogy az egészségünk megőrzésének legeredményesebb módja a megelőzés, és a betegségek korai felismerése. Számtalan országban feltétele az egészségbiztosításnak, hogy a biztosítottak rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra. Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egészségügyi szűrésekre. Mint azt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Életmód napján megtudtuk, egy jól felszerelt szűrőkamion járja az országot. Napi 250 fő vizsgálatát végzik el a szakemberek, évente közel 200 helyszínen. A 10 évre tervezett programot, Dankovics Gergely, a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram programigazgatója mutatja be.

Adásunk végén ráadásként, a Reggeli Merítés szeptember 10.-i adásából hallhatnak előzetest.  Abonyi István fizikus, kutatás fejlesztő, több innovációs díj nyertese. A hétfői adásban, arról a saját fejlesztésű orvosi rehabilitációs programjáról beszélgetünk, amellyel különböző traumák feloldása lehetséges, illetve az éberléti kómából való vissza hozatalt segítheti.

Várjuk Önöket szerdán este 7 órakor a Civil Rádióban.

Szerkesztő műsorvezető: Csaba Beatrix

Gyártásvezető: Romsics Balázs

 

Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink