adás

Merítés – Az önzetlenség öröme

2017.12.26. kedden 11 órakor a Civil Rádióban (FM98)

 

Az önzetlenség jelentőségét elvi szinten mindenki ismeri. Sőt, az emberek többsége egyet is ért vele. Az azonban tény, hogy még nagyon kevesen vannak a világban, akik gyakorolják is. Nem csak a karácsonyi adományozásokra kell gondolni. Ilyenkor az ünnepek idején ugyan megsokasodnak a jótétemények, de ezek csak néhány napig tartó fellángolások. Az önzetlenség nem csak konkrét adományt, hátrányos helyzetben lévő emberek életének javítását jelenti. Az is önzetlenség, amikor térítés nélkül végez valaki munkát egy csoportért, családért, közösségért, vagy egy ügyért. Kevés olyan ember van, aki hosszú éveken át, szinte hivatásszerűen végez önzetlen munkát.

 

Ha egy tevékenységet ellentételezés nélkül végzünk, azt önkéntességnek nevezik. Igazi önzetlenséget takar, hiszen az időnket adni talán a legdrágább dolog a világon. Ha még anyagilag is hozzájárulunk az önkéntes munkához, az még ennél is többet jelent. A mai adásban olyan emberekkel beszélgetünk, akiknek az életében az önkéntesség és az önzetlenség mindennapi, természetes dolog. Mindannyian valamilyen formában kapcsolódnak a Panoráma Világklubhoz. Ahhoz a magyar civil szervezethez, ami 5 kontinens több mint 80 országában van jelen és több mint 200 társklubbal rendelkezik. Ebben a szervezetben önkéntesek dolgoznak azért, hogy a működését fenntartsák. Programok százai születnek évente a köreikben. Sem időt, sem energiát, sem forrásokat, sem pénzt nem sajnálnak azért, hogy ezek a találkozók, rendezvények létrejöjjenek saját maguk és a közösség örömét szolgálva. Nem csoda hát, ha a Panoráma Világklub szóvivője, Joó Géza is önzetlen önkéntesként teszi a dolgát nap, mint nap határon innen és határokon túl.

http://www.vilagklub.hu/home?subSiteId=1  

 

Bokor Balázs, volt Los Angelesi nagykövetet is szoros szálak kötik a Panoráma Világklubhoz. Azonban nem csak a Világklubon belüli tevékenysége okán példaértékű a munka, amit végez. Az ő kezdeményezésére jött létre a Magyar Hollywood Tanács, amelynek közgyűlése néhány napja újította meg az elnökség tisztét. Arról beszélgettünk, mi minden történt a filmes világ együttműködését szorgalmazó szervezet megszületése óta eltelt másfél esztendőben.

https://www.facebook.com/magyarhollywoodtanacs/    

 

Újra és újra felröppennek hírek arról, hogy az emberiség történelméről jelenleg ismert adatok és tudás, erősen töredékesek, sőt néhány részben kifejezetten más, mint amit a köztudás ismer. Nemrég a Panoráma Világklub vendége volt Manuel Palacios író, kutató, aki Móricz János kutatásait továbbvíve azon dolgozik, hogy minél több adatot tárjon a nyilvánosság elé. Kutatásai nyomán megjelent könyve, a Betiltott Amerika sokak számára jelenthet meglepő újdonságokat. A magyar vonatkozások úgy tűnik vitathatatlanok, bár Manuel elmondása szerint, nagyon sok törekvés irányul arra, hogy ezeket a bizonyítékokat véglegesen eltüntessék. A Manuel Palaciossal készült beszélgetést Járai Dávid a Panoráma Világklub Perui társklubjának elnöke tolmácsolja a hallgatóknak.

http://www.juanmoricz.hu/index.php/hirek/79-manuel-palacios-betiltott-amerika-magyar-kiadas  

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink