adás

 

Merítés – Értékteremtő művészet

2017.10.03. kedden 11 órakor a Civil Rádióban (FM 98)

 

A média hatása a gyermekekre és fiatalokra IX. Médiakonferencia résztvevői szeptember 27. - 29. között, számos szekcióban és plenáris ülésen konzultáltak arról, milyen hatást gyakorol a média a felnövekvő generációra. A hazai és nemzetközi szakember gárda számos területen vizsgálta a kutatási eredményeket és hozott példákat a hatásokkal kapcsolatban. Abban mindannyian egyet értettek, hogy az általános helyzet koránt sem megnyugtató, hiszen az információközlésre alkalmas eszközök tárháza egyre szélesebb és egyre fiatalabb korban jutnak hozzá a gyerekek, gyakorta ellenőrizetlenül olyan tartalmakhoz, amikre sem tudatilag, sem érzelmileg nincsenek felkészülve. A konferencia zárónyilatkozatában számos feladatot fogalmaztak meg, amely javaslatokat, nem csak a döntéshozóknak és intézmény vezetőknek, hanem a pedagógusoknak és családoknak is érdemes megszívlelni.

 

Edvi Péterrel, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökével arról beszélgettünk, miért tartják fontosnak immáron 9. alkalommal, hogy a rangos szakember gárda bevonásával, nagyszabású konferencia keretében foglalkozzanak a gyakorlatilag minden családot érintő témával. Annál is inkább, mert az internethasználattal kapcsolatos tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok ma már nem csupán áldozatai az internetes zaklatásoknak, hanem gyakorta elkövetői is internetes bűncselekményeknek.

A korábbi évekhez hasonlóan a konferenciát online lehetett követni a  www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon, ahová az összes előadás video anyagát és prezentációját 2017. október közepén feltöltik.

 

2016 szeptemberében indult el az MTVA új csatornája, amely az értékteremtést, értékmegőrzést tűzte ki célként. Eleinte sokan tartottak attól, hogy a rétegműsorként is értelmezhető műsorfolyam mennyire nyeri el a nézők tetszését, azonban az elmúlt 1 év tapasztalatai igazolták az alkotók elképzeléseit. Egyre nő azoknak a családoknak a száma, akiket az M5 csatorna műsorai ültetnek a képernyők elé. Dér Ágnes csatornaigazgatót arról kérdeztük, milyen eredményeket tudhatnak maguk mögött? Milyen fejlesztések várhatóak a közlejövőben. A beszélgetés során kitértünk a média felelősségvállalására is abban a kérdésben, hogy a fiatalok médiafogyasztási szokásain keresztül, az M5 tud-e hatékony részt vállalni a szocializációs folyamatokban.

 

Az értékteremtés, értékőrzés területén nem csupán a média szerepe meghatározó. A színházak is kiveszik a részüket a kulturális örökség gondozása területén. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café.

Az elmúlt öt esztendőben sikeres előadások garmadája bizonyította, hogy kitűnő döntés született, amikor a Szalon megnyitotta kapuit. A repertoárba olyan kortárs művek, különleges darabok, adaptációk kerülnek, amelyek kuriózumnak számítanak. Ezek az előadások nem csupán a közönség számára jelentenek igazi csemegét. A rendezők és a szereplők is lubickolnak a művészi kihívásokban. A sok éves, magas színvonalú munka meghozta gyümölcsét. Nem csupán azzal, hogy az igényes közönség előadásról-előadásra visszatérve, egyre nagyobb számban válik törzsközönséggé. Ma már egyre több rendező és művész számára fontos, hogy részt vállaljon az alkotó munkában, ezáltal egy-egy rendkívüli darab megvalósulásában.

Zimányi Zsófia művészeti vezetővel a 2017-2018 évad bemutatóiról beszélgettünk. http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/nyitolap.html  

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 

 


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink