adás

 

Merítés  - 2013.07.10. szerdán este 19 órakor a Civil Rádióban (FM98) -

A Cirkusz, és a diákmunka világáról

 

Az adásban a cirkusz, és a diákmunka világába kalauzoljuk el önöket.

A Múzeumok Éjszakája program sorozat évek óta nagy sikerrel hívja fel a figyelmet, és csábít be ezreket a múzeumok, és kiállító termek világába. A Fővárosi Nagycirkusz is kapcsolódott az esemény sorozathoz, és számtalan érdekességgel várta a látogatókat június 16.-án.

Az elképesztő sikerre való tekintettel nagy elhatározás született. A Fővárosi Nagycirkusz, az Eötvös Cirkusz, a Magyar Nemzeti Cirkusz, és a Horse Evolution Lovas Show összefogásában a hét végén, július 13.-án rendezik meg 4 helyszínen, a Cirkuszok Éjszakáját. Minden előadás ugyan abban az időben, tehát 19 órakor kezdődik. Budapesten a Fővárosi Nagycirkuszban a Circus Maximus előadása várja a nagyérdeműt, Balatonfüreden az Aquapark mellett a 100 éves múltra visszatekintő Eötvös Cirkusz, Balatonlellén a cirkusztéren a Magyar Nemzeti Cirkusz, Zamárdiban a Haditechnikai Park mellett pedig, a Horse Evolution Lovas Show szórakoztatja a cirkusz világát kedvelő érdeklődőket.

Ahogy arról a cirkuszok vezetői egy sajtótájékoztatón beszámoltak, kiemelt cél a minőségi cirkuszművészet népszerűsítése mellett a balatoni turizmus fellendítéséhez való hozzájárulás is. Tehát több nemes cél ötvöződik a kezdeményezésben.

A 4 résztvevő cirkusz vezetőjével beszélgetünk a manézs világának szépségéről, és persze a kihívásokról is. Nem meglepő módon az anyagból az is kiderül, hogy cirkusz dinasztiák tagjai vállalják azt az egyáltalán nem egyszerű feladatot, ami egy ilyen intézmény vezetésével jár, különös tekintettel a magán cirkuszok helyzetére. Eötvös Lóránddal, Richter Józseffel, ifj. Richter Józseffel, és Richter Flóriánnal beszélgetünk.

A cirkuszok főszereplői természetesen az artisták. Meghívást kaptunk a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola vizsgaelőadására Szabó Tünde, és Perecsenyi Patrik avatja be a hallgatókat személyes terveibe.

Kiből lehet artista? Ezt a kérdést, és számos másikat is, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola, és Szakiskola vezetőjének, Oláh Miklós igazgató úrnak tettem fel, akivel az artistaképzésről, a végzősök elhelyezkedési esélyeiről, és az artistaképzőbe való bekerülés, még nyitott lehetőségeiről beszélgetünk.

És egy kicsit másként komoly téma. Számos diák vállal munkát a nyári szünetben. Van, aki a nyaraláshoz szükséges zsebpénzt keresi meg néhány hetes munkával, de olyanok is akadnak szép számmal, akik különböző megfontolások miatt, nem csupán a szünidőben vállalják a munka világával való megismerkedést. Kücsön Gyulával, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége elnökével, a diákmunka lehetőségeit, és bizonyos értelemben vett szükségszerűségét vitatjuk meg.

Merítéssel legközelebb július 24.-én, szerdán este 19 órakor várom Önöket.

Ne feledjék, július 13.-án, szombaton este Cirkuszok Éjszakája, Budapest mellett 3 balatoni helyszínen, Balatonfüreden, Balatonlellén, és Zamárdiban. A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola, és Szakiskola még elfogad jelentkezéseket az augusztusi pótfelvételire, és a diákmunkát vállaló fiatalok számára is nyitottak a cégek kapui.

 

Szerkesztő műsorvezető: Csaba Beatrix

 


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink