↑ Return to 2015

Oldal nyomtatása

Merítés – Londonon innen és Londonon túl, külföldön az élet… 2015.10.06.

merites-150x150Merítés – Londonon innen és Londonon túl

külföldön az élet…   2015.10.06.

 

Manapság már egyáltalán nem számít meglepő hírnek, ha egy barát, ismerős, családtag bejelenti, hogy külföldre költözik. Hosszú évek óta tapasztalható az elvándorlás Magyarországról. Azonban koránt sem egyforma a háttér és a motiváció sem mindig ugyan az. Sőt a kinti körülmények is nagymértékben különbözhetnek attól függően, hogy az ember milyen környezetbe csöppen bele?

A mai adásban két teljesen különböző életutat ismerhetnek meg a hallgatók.TamásRékaBotond

   Csomó Tamás 2 éve egy Londonhoz közeli nagyvárosban dolgozik. Ő nem gazdasági kivándorló. Számára a munkáltatója adta azt a feladatot, hogy Angliában hozzon létre egy új csoportot, amelynek vezetője. Tamás nem egyedül költözött ki, felesége Újlaki Réka is vele tartott. Kisfiúk már kint született. A házaspárral nem csupán arról beszélgetünk, hogy milyen az élet Angliában, hogy ment a beilleszkedés? Tamás és Réka azt is elmeséli, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézni a baba várás időszakában? Milyen különbségek vannak az orvosi ellátásban a várandósság és a születés idején? A hallgató arról is sokat megtudhat, hogy mit kell tenni abban az esetben, amikor egy magyar házaspárnak születik magyar állampolgárságú gyermeke külföldön?

Romsics BalázsAz adás második felében Romsics Balázs a vendégünk. Évekig dolgozottunk együtt a Civil Rádióban. A Reggeli Merítés című műsorban sok hétfő hajnalt töltöttünk együtt a mikrofon előtt. Balázs most Londonban él. 2013-ban döntött úgy, hogy Angliába költözik. A vele való beszélgetésből megtudhatjuk, hogy min múlhat az, hogy valakinek sikerül-e egy másik országban megtelepedni, beilleszkedni, felvenni a ritmust? Balázs keresetlen őszinteséggel vall arról is, hogy mennyi mindent kellett megtapasztalnia ahhoz, hogy beválthassa régi álmát, és ehhez megtalálja a helyét Londonban?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattitntva meghallgatható.

2015.10.06>>>

 

 

Romsics London foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

London Romsics foto