↑ Return to 2010

Oldal nyomtatása

2010. december 7.

Budapesti szórakozóhelyek

A szórakozóhelyekkel kapcsolatosan az utóbbi időben a médiában a leggyakrabban a csendrendeletről hallhattunk. A műsor közelebbről a Budapest VII. kerületi csendrendelettel foglalkozik. De hallhatunk még a budapesti belvárosi szórakozó helyek – főleg az utóbbi években népszerűvé vált alternatív szórakozóhelyek, úgynevezett romkocsmák – lehetőségeiről, történetéről, népszerűségük okairól. A XIX. század végi pesti kávéházaktól a szocializmus kultúrházain át a mai romkocsmákig…

Először Havadi Gergő szociológus szólal meg a műsorban a budapesti szórakozóhelyek történetéről, annak 1900-as évektől a ’60-as évekig terjedő időszakáról . Aki szeretné megtudni, hogy mi köze van az ’56-os forradalomnak a budapesti szórakozóhelyek helyzetéhez, vagy hogyan alakul a történet egészen napjainkig, illetve a téma részletesebben érdekli lentebb, az összefoglaló alatt megtalálja és letöltheti a teljes interjút.

A szórakozásról általában és annak pszichológiai funkciójáról Demetrovics Zsoltaz ELTE kutató pszichológusa beszél.
Goda Gábor, az Artus Kortárs Művészeti Studió vezetője a studió történetéről és a rendszerváltáskori művelődési házakkal kapcsolatos élményeiről mesél.
Interjút készítettünk Zsendovics Ábellel, a Szimpla Kert vezetőjével. Ez a világszerte elismert, 6 éve sikeresen müködő és rengeteg turistát vonzó szórakozóhely jelenleg a kerület csendrendeletének köszönhetően, működését tekintve a legveszélyeztetettebb hely ma Budapesten.
A VII. kerületi Polgármesteri Hivataltól több hivatali személy is megszólal a müsorban, így: Vető Marietta sajtófönök a Polgármesteri Kabinet jelenlegi álláspontját ismerteti; Csüllög Szilvia az ügyfélszolgálati iroda vezetője a csendrendelettel kapcsolatos háttérinformációkat, folyamatokat ismerteti;Nagyistók Gábor a város-üzemeltetési és beruházási iroda munkatársától a köztisztasággal kapcsolatos információkat tudjuk meg. A VII. kerületi rendőrségtől,Bihami Jenő rendőr alezredes tájékoztat az erzsébetvárosi rendőrségi biztonsági intézkedésekről.
Nádas Patrik, az Akácfa utcai Fogas Ház, és Hoffmann György a Ráday utcában található If kávézó tulajdonosával az általuk működtetett szórakozóhelyek történetéről, helyzetéről és a csendrendelettel kapcsolatos véleményükről beszélgetünk.
Végül, de nem utolsó sorban, nemzetközi vonatkozásban tekintünk a budapesti szórakozóhelyek helyzetére két, a Fogas Házban megismert törzsvendéggel folyatott interjúk által: Döme építész; immáron 17 éve a budapesti alternatív szórakozóhelyek gyakori vendége és Bullet, aki művész, és aki 11 éve költözött Budapestre szülőföldjéről New York-ból…
A műsort készítette és vezette: Fehér Zsuzsanna Mónika
LETÖLTÉSEK