↑ Return to 2010

Oldal nyomtatása

2010. augusztus 24.

Közbiztonsági törvénycsomag – letöltések

Augusztus 19-én hatályba léptek az új kormány közrendvédelmi intézkedései. A módosítások érintik a kisebb értékű húszezer forint értéket meg nem haladó lopásokat és rongálásokat, a magánlaksértéseket, a hatóságoknál tett hamis bejelentéseket valamint büntetőjogi tényállás lett a feloszlatott társadalmi szervezetek tevékenységében való részvétel. De szabályozták a tettenérés fogalmát és lehetővé vált fiatalkorú elkövetők rács mögé küldése. Az új szabályozások érintik a bíróságok munkáját is.

A csomagot sok kritika érte azóta, hogy beterjesztették a mai napig is. A kifogással élők főként a fiatalkorúak elzárását, a bírósági titkárok jogkörének kiterjesztését és feloszlatott társadalmi szervezetekkel kapcsolatos szabályozást tartják problémásnak.

A műsorban e problémásnak mondott pontokat próbáltuk körbe járni.

Helyes-e egy fiatalkorút akár csak harminc napra is lecsukni? Helyes-e, hogy az ítélkezési tapasztalattal még nem rendelkező bírósági titkárok is ítélkezhetnek? Be lehet-e tiltani az alakzatban vonulást vagy a fehér ing felett hordott fekete mellényt?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A több fórumon is felmerülő kérdésekkel és az egész csomaggal kapcsolatban megszólalt Herczog Mária szociológus és gyermekvédelmi szakértő, Finszter Géza az Országos Kriminológiai Intézetfőmunkatársa és Neszmélyi Emilbüntetőjogász valamint a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője Tóth Balázs. A Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért a csomag beterjesztését követően közösen írásban fogalmazták meg véleményüket és kritikájukat a módosítással kapcsolatban. A vele folytatott beszélgetés vezérfonalát is ez adta.

A műsor végén pedig hallhatnak majd egy fiatalembert is, akit hat-hét éve bevittek graffitizésért. Ha a most hatályba lépett módosítások már akkor is éltek volna, ő ezért 30 napi elzárást is kaphatott volna. Hogy látja ő most felnőttebb fejjel az akkoriakat? És ami a legfontosabb: mit gondol, mi történt volna volna, ha lecsukják akár csak két hétre is?

Műsorvezető: Szabó Zoltán

LETÖLTÉSEK