adás

Uhrik Theodóra

Vincze Balázs

Köles Ferenc


 

Uhrik TeodóraUhrik Teodóra szinpdon

 

Távol a főváros zajától, egészen más az élet. Igaz ez a művészek világára is. Mégis néha éppen ilyen helyeken születnek különleges dolgok. 1960-ban Eck Imre létrehozta a Pécsi Nemzeti Színházban a Pécsi Balettet, az ország második állandó balett együttesét, amely a kortárs balett fellegvárává vált. Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Érdemes Művész, az alapító tagok közé tartozik. Több mint ötven éve áll színpadon. Munkásságát Életmű-díj mellett, számtalan elismerés övezi. Prózai szerepekben éppen úgy brillírozik, mint balett előadásokban. Tudását, tapasztalatát a táncpedagógia területén, éveken keresztül címzetes egyetemi tanárként adta át. Vincze Balázs balettigazgató mellett, művészeti tanácsadóként segíti a patinás együttes munkáját. A hivatásról, és a sok évtizedes pályafutás sarokköveiről beszélgettünk.

http://www.pnsz.hu/tarsulat/adatlap/100/uhrik-dora

 

Vincze Balázs_igazgatóPecsiBalettCarmenSzaboMarton_UJvariKatalin

Vincze Balázs 2001-ben szerződött a Pécsi Baletthez. Elkötelezettsége, szakmai tudása, művészi ambíciója, hamar meghozta a sikereket. 29 évesen, 2005-ben vette át a balett társulat vezetését. A sokoldalú alkotó művész, 11 éve igazgatója a PécsiBalettnek. Koreográfusként, managerként, és társulatvezetőként is bebizonyította, hogy a hivatástudat, a belső erőforrások, és a fiatalos lendület megfelelő ötvözete, nem csupán egyéni eredményeket hozhat. Hanem egy teljes társulat sikerét is elősegítheti. Az elmúlt évtized kihívásairól és kiemelkedő eredményeiről beszélgettünk, a Harangozó Gyula-díjjal, és Imre Zoltán-díjjal is kitüntetett művésszel.

http://www.pnsz.hu/tarsulat/adatlap/2/vincze-balazs

 

Köles FerencKöles eakép

A Pécsi Nemzeti Színház azon kevés színházak közé tartozik, ahol három tagozat működik. A prózai társulat, a balett együttes, és az opera tagozat, színes repertoárral örvendezteti meg minden évadban a közönséget.

Köles Ferenc 16 éve erősíti a prózai társulatot. A Jászai-Mari díjas, Szendrő József-díjjal is kitüntetett színművészt, a tavalyi évadban vendégszereplésre hívta a Radnóti Színház. A Párnaember című darabban, a budapesti közönség is megismerhette, a számos pécsi előadásban sikeres művészt. Az életkorváltás kihívásairól, a sokoldalúságot biztosító, vidéki művészéletről beszélgettünk.

http://www.pnsz.hu/tarsulat/adatlap/12/koles-ferenc

 

Fotó: Körtvélyesi László, Marsalkó Péter

  szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix


Kiemelt adások

A tartalom a képre kattintva hallgatható meg.

 

 

Partnereink