hang-icon  

Válogasson a Merítés adásaiból! Az ikonra kattitntva rögtön meg is hallgathatja a műsort.

     
Merítés – Diskurzus Müller Péterrel - a Gondviselésről - 2014.01.08. 

Bár hivatalosan véget értek az ünnepnapok, mégis ilyenkor, az új év elején, valahogy nehezebben rázódunk vissza a szürke hétköznapok feladataiba, mint az év egyéb ünnepei után. A legutóbbi, karácsonyi adásunk egyik megszólalóját hívom most segítségül, hogy tovább szőhessük, a kicsit emelkedettebb, talán ünnepibb gondolatok szövedékét. Egy cseppnyit visszahozunk a karácsony fényeiből. A decemberi utolsó adásunkban többek között Müller Péterrel beszélgettünk a legújabb könyvéről. Az adást követően több hallgatónk is jelezte, hogy milyen szívesen hallgatja az író gondolatait az életről, sorskérdésekről. Péterrel 2009. karácsonya előtt néhány nappal találkoztam először. Az akkor megjelenő, Gondviselés című könyve kapcsán beszélgettünk. Az író sokakat varázsol el mélységes bölcsességével, az életről alkotott szeretetteli filozófiájával. A mai adásban ezzel a diskurzussal szeretnék kedveskedni hallgatóinknak.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi linkre kattintva meghallgatható.

2014.01.08>>>

•      •      •

Merítés -  A művészet oltátára - 2014.01.22.

Tolnay Klári a magyar színház, és filmművészet kiemelkedő alakja. Hosszú, csodálatos pályája során az irodalom remekműveiben kápráztatta el napról, napra a közönséget. Különleges korban élt. A magyar művésztársadalom jelentős alakjai voltak partnerei, pályatársai. Élete során számtalan pillanatban bizonyította be, hogy nem csak művésznek nagyszerű, hanem kivételes ember is. Kis híján Isten szolgáló leánya lett, hiszen apácának készült. Végül is Thália papnőjeként hódította meg az embereket.

Az Emlékév Alapítvány jóvoltából, egy egész évet átölelő, nagyszabású programsorozattal emlékeznek meg a művésznőről, a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév eseményei keretében. A helyszínekről, programokról, az emlékév részleteiről beszélgetünk dr. Góg Laura főszervezővel.

Az adás második felében Bagdi Bellával beszélgetünk. Az erdélyi származású, sok gyermekes családból származó művésznő évek óta hódítja meg az emberek szívét teltházas koncertjein. Palya Bea éppen úgy hatással volt az életére, mint Laár András, akivel évekig együtt zenélt. Igazi mély megérintődését, Szepes Mária néninek köszönheti, aki azt az útravalót adta Bellának, hogy a Mária nénitől kapott áldást adja tovább. Bagdi Bella rendületlen hittel teszi a dolgát azóta is, a Jobb Veled a Világ Alapítvány keretében.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.01.22>>>

•      •      •

Merítés – A művészet oltárára 2.rész - 2014.02.05.

Két héttel ezelőtt már beszámoltunk arról a nagyszabású rendezvény sorozatról, amelyet a kultúra, a művészetek kedvelői élvezhetnek egész év folyamán a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév kapcsán. A mai adásban Sunyovszky Syilviával, Jászai Mari díjas, Érdemes művésszel, az emlékév háziasszonyával beszélgetünk Tolnay Kláriról. A művésznő február 2.-án ünnepelte születésnapját, a beszélgetésben saját pályafutásáról is mesél.

Az adás második felében Varga Csaba filozófussal, szociológussal beszélgetünk a szerelemről, a napokban megjelent legújabb könyve kapcsán, melynek hivatalos könyvbemutatójára február 14.-én, 18 órakor kerül sor a MagNet Közösségi Házban, az Andrássy út 98.-ban.

A kötet a szerelmet nem filozófiai fogalomként kezeli csupán, hanem a személyes élet oldaláról is körbejárja, egy különleges, és ma talán még meghatározhatatlan műfaj keretében.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.02.05>>>

•      •      •

Merítés - Mindennapi segítőink - 2014.02.19.

 

Az adásban három különböző témával is foglalkozunk. Mindhárom kapcsolódik egymáshoz egy-egy szálon.

Február 15.-én, szombaton 18. alkalommal került megrendezésre a Csángó Bál Budapesten, a Petőfi Csarnokban. Az alkalom kapcsán készítettünk riportot Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral, akivel nem csupán a moldvai csángók helyzetéről beszélgettünk. Szóba kerültek az elmúlt évek nagyszabású programsorozatai is, amik a külhoni magyarok életét segítik a mindennapokban.

Az Erzsébet program eredményeivel számos helyen találkozhatunk nap, mint nap. A visszajelzések azt mutatják, hogy nagyon sok kisgyereknek ad hosszútávra szóló élményt, és nyitja meg a lehetőségek kapuját. A program idén 3,5 milliárd forint összegből biztosít pihenést, kikapcsolódási lehetőséget iskolai osztályok, nagycsaládosok, nyugdíjasok, kisgyermekek, szociálisan rászorulók számára az ország számos pontján. Emellett 100 gyermek tehetség gondozásával is foglalkozik, az Erzsébet Talentum Program keretében. Nagy Anna szóvivővel az elmúlt két év eredményeit összegezve, az Erzsébet program teljes palettáját áttekintettük.

www.erzsebetutalvany.hu

Immáron 25 éve jegyezték be hivatalosan Magyarországon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületet. Az elmúlt negyed évszázad alatt, megszámlálhatatlan jócselekedet fűződik a civil szervezet működéséhez. Naponta állnak helyt a legkülönfélébb nehézségekkel küzdő emberek mellett. Segítenek a hajléktalanoknak, részt vesznek a szociális problémák kezelésében. Az országban már 4 helyen található a Máltai Szeretetszolgálat kezelésében lévő iskola. Emellett tevékenyen veszik ki a részüket a betegellátásban is. Önkéntesek százai segítik a munkájukat. A bajban, bárki számíthat rájuk.

Az elmúlt több mint két évtized munkájáról beszélgettünk Romhányi Tamással, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetőjével.

www.maltai.hu

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi linkre kattintva meghallgatható.

2014.02.19>>>

•      •      •

Merítés – az irodalom tudatformáló kohójában - 2014.03.05. 

 

A Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév kapcsán, egy különleges irodalmi pályázat került kiírásra. Az alkotásokat a költészet napjáig, április 11.-ig lehet eljuttatni a bíráló bizottsághoz. A pályázat részleteiről Góg János, Juhász Gyula-díjas költővel, a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév kurátorával beszélgetünk.

Először 2013. nyarán készítettünk interjút a New Yorkban élő Jakab Vilmossal, akit a ’70-es években a legendás Papp László, és a kiváló edző, Adler Zsiga bácsi fedezett fel a magyar élsport számára. A ma már üzletemberként tevékenykedő sportember, könyvet írt kalandos életútjáról. A magyarországi sajtótájékoztatót követően beszélgettünk Vilmossal az első olvasói visszhangokról.

Egy másik magyar sportolónak, a félnehézsúlyú boksz világbajnok, Popovics Tamásnak is, a napokban jelent meg a könyve. Tamás szavait idézve, életrajzi elemekre épülő regény született, amelynek már a folytatásán dolgozik.

2013.-ban indult útjára egy kezdeményezés, amihez a PMFC-Matias focistái adták a nevüket. A 2014 tavaszáig tartó kampány, a nők elleni erőszakra hívja fel az emberek figyelmét. Gyenese Andreával, a kampány projektvezetőjével, és két focistával, Mohl Dáviddal, és Városi Viktorral beszélgetünk a kezdeményezésről.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi linkre kattintva meghallgatható.

2014.03.05>>>

•      •      •

Merítés - Magyar népmesék - 2014.03.19. 

Az adásban Szántai Lajos műveltségkutatóval beszélgetünk a magyar népmesékről. Kitérünk a népmesék szimbólum rendszerére, a mesebeli számok jelentőségére. Arról is beszélünk, hogy miképpen fejthetők fel a jelentésrendszerek, amelyeket a magyar népmesék magukban hordoznak? Természetesen szólunk a magyar nyelv kiemelkedő szépségéről, és a nyelvünkben rejlő, önmagában is bámulatos kifejező képességekről.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás aza álábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.03.19>>>

•      •      •

Merítés - Miből lesz a Hungarikum - 2014 04.02

Nemrégiben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Életmód Szakosztályának rendezésében került sor az „ÍZ-LELJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT” programra. A rendezvény keretében ismerkedhettek meg a sajtó munkatársai avval az elgondolással, milyen hatást gyakorolhatnak Magyarország gazdasági fellendülésére a Hungarikumként  minősített termékek. Az esemény kapcsán beszélgettünk Birinyi Józseffel, a Hungarikum Szövetség elnökével a témáról. A riport során nem csak arra térünk ki, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy terméknek ahhoz, hogy hivatalosan is Hungarikumnak minősüljön. Arról is szót ejtünk, hogy ez a minősítés milyen módon védhet meg egy terméket? Az Elnök Urat a nemrégiben nagy port kavart magyar akác védelmében indított aláírásgyűjtésről is megkérdeztük.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.04.02>>>

•      •      •

Merítés A XXI. század új gondolkodási mintáiról - 2014.04.16.

 

A műsorban azokról a lehetőségekről beszélünk, amelyek segítenek új gondolkodási minták elsajátításában.

Először Takáts Péter szervezetfejlesztési, és közösségfejlesztési tanácsadóval beszélgetünk arról, miért vannak a fiatalok nehéz helyzetben? Miért tűnik nagy kihívásnak a XXI. század adottságai közepette megtalálni a számukra járható utat?

A Budapesti Montessori Általános Iskola és Gimnáziumba való beiratkozás egy választható megoldás. Az intézmény 10 éve szolgálja a gyerekeket. Juhász Edit igazgató, Bogdán Miklós angoltanár, és Faragóné Móra Szilvia szülőavatja be a hallgatókat abba a titokba, miért élvezik a gyerekek a Montessori tanulási módszert?

Az adás végén beszélgetünk egy Magyarországon még egyáltalán nem elterjedt gondolkodási formáról. Nemrégiben került megalapításra a Life és Business Design Intézet, melynek célkitűzése a design gondolkodás megtanítása a legkülönbözőbb korosztályok számára. Dr. Kollár Józseffel, és Déri Krisztivel, az Intézet megálmodóival beszélgetünk arról, miért is lehet szüksége bárkinek arra, hogy elsajátítsa a design gondolkodás művészetét? Mi a kapcsolódási pont az életről való gondolkodás, és a design között?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.04.16>>>

•      •      •

Merítés – Színház az egész világ - 2014.04.30.

A Thália Színházban mutatták be a Jelenetek két házasságból  című, két egyfelvonásos darabból álló előadást, melyet B.Török Fruzsina írt, Móricz Zsigmond művei alapján. A rendező Koltai Róbert, aki nem csupán a darab színpadra alkalmazásában vett részt, hanem a Rab oroszlán című egyfelvonásosban Gubás Gabival, színészként is brillírozik. Az asszony beleszól című másik egyfelvonásosban pedig, Sztarenki Dórát, és Egri Bálintot láthatja a közönség.

A műsor első részében, az előadás kapcsán beszélgetünk Koltai Róberttel.

Május 7. és 11. között, a Thália Színházban kerül megrendezésre, a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje.

Lantos Anikó fesztiváligazgatóval, az előadások mellett, a kísérő programokról is beszélgetünk.

Május 18. és 25. között rendezik meg a IV. Magyar Világtalálkozót.

A világ minden tájáról, mintegy száz országból várják a hazalátogató vendégeket Budapestre, a SYMA Rendezvényközpontban felépítésre kerülő Világfaluba.  dr.Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke, az esemény sorozat főszervezője, az idei program főbb érdekességeire hívja fel a hallgatók figyelmét.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.04.30>>>

•      •      •

Merítés – Álmodd az álmod - 2014.05.14.

Az adást elindító dal felhívja rá a figyelmet, hogy az álmainkat sosem szabad feladni. A dal szerzője, és előadója, dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapítója, elnöke, és felesége Fehér Iréne.

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Világtalálkozó. A központi helyszín ezúttal is a SYMA Rendezvényközpontban felállításra kerülő Világfalu. A rendezvénysorozat keretében a művészeti, kulturális, és gasztronómiai programok mellett, immáron hagyományosan társadalmi, gazdasági, és tudományos találkozókra is sor kerül. Dr. Tuzson Tibor, a Magyar Világtalálkozóhoz kapcsolódó Báthory-Brassai Konferencia főszervezője, az idei tudományos találkozó programjába avatja be a hallgatókat.

A konferencia részletes programját, a helyszínt, és az előadásokat tartalmazó információkat a www.bbk.alfanet.eu oldalon találják meg az érdeklődők.

A Magyar Világtalálkozón, az előző évek hagyományit követve kortárs művészek is bemutatkozhatnak. Hegedűs Tünde festő, és szobrászművész, a szegedi Feketesas Szalon tulajdonosa létrehozta a Nívó VilágGaléria Gyűjteményt, ami a nagyvilágban élő magyar művészeket kívánja alkotásaikon keresztül egybefogni. A művésznő nem csupán bemutatkozási lehetőséget kíván biztosítani a kortárs művészek számára, hanem tervei szerint a promóciós kiállítások megszervezésével, az érvényesülés kapuját is ki szeretné tárni a művésztársak előtt.

Az adás végén egy olyan festőművészt mutatunk be, aki több Oscar díjjal is rendelkezik. A Svédországban élő Eugen Jenő Bocsor, és felesége Gizi Csuzy néhány héttel ezelőtt, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában rendeztek kiállítást a nagyközönség számára. A művészek bár hosszú évtizedek óta külföldön élnek, rendszeresen hazalátogatnak, hogy kiállításaikkal megörvendeztessék a festőművészetet kedvelőket.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.05.14>>> 

•      •      •

Merítés – Művészettel az emberért - 2014. 05.28.

1991 óta, immáron több mint két évtizede, minden év május 30.-án kerül sor Kocsis Zoltán nagyszabású jótékonysági koncertjére, amelynek teljes bevételét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapja meg. A számos rangos díjjal, és elismeréssel kitüntetett Kossuth díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, elhivatott támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által végzett áldozatos munkának. Adásunk első részében Kocsis Zoltánnal arról beszélgetünk, személy szerint miért tartja fontosnak, a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését zászlajára tűző szervezet támogatását, és a tehetséggondozást.

Az adás második felében is a művészet társadalmi erejéről beszélgetünk. A kortárs képzőművészet elhivatott támogatója Hegedűs Tünde festő, és szobrászművész, a Magyar Világtalálkozó művészeti igazgatója, a szegedi Feketesas Szalon tulajdonosa. A Szalonban néhány napja nyílt meg a legújabb tárlat. Olyan külföldön élő magyar származású művészek alkotásait láthatják a kortárs művészet kedvelői, akik maguk is odaadóan támogatják a magyarországi képzőművészeket. A művészeti összefogás fontosságáról, a kezdeményezés társadalmi hatásairól beszélgetünk Hegedűs Tündével, és a vendég kiállítókkal. A Franciaországban élő Mimi Divinyi Gehinnel, férjével, és alkotó társával Guy Gehinnel, a Párizs mellett élő Lengyel Jenő Pállal, és a Svájcban élő Adele Kehl Geaferrel. Megismerhetik művészeti hitvallásukat, elkötelezett segíteni vágyásuk mozgatórugóit.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.05.28>>>

•      •      •

Merítés - A design új arca - 2014.06.11.

A design szóhoz legtöbben a külső megjelenési forma egyfajta esztétikus, vagy éppen extrém formában történő megfogalmazását társítják. Kevesen tudják, hogy a szó jelentése, valójában tervet jelent.

Az, hogy a design önmagában is érvényes hatásként, egyfajta gondolkodási mintává válhat, az csak mostanában kezd megfogalmazódni.

Kétségtelen ténynek látszik, hogy az Élet kérdéseire, manapság egészen másfajta válaszokat kell megtalálnunk. A régi mintáink, a korábbi tapasztalataink a mai kihívásokkal, a mai követelményekkel úgy tűnik kevéssé kompatibilisek. Ezáltal a régi gondolkodási mintákból kiinduló cselekvések eredményei, bizony manapság gyakorta torkollnak sikertelenségbe, vagy legalább is csökken az eredményességük.

Mindezért nincsenek könnyű helyzetben az emberek, ha a mai korban érvényes válaszokat szeretnék megtalálni anélkül, hogy közben elveszítenék a kapcsolatukat önmagukkal, saját értékrendjükkel.

Mindennapos kérdéssé vált, hogy önmagunk megismerése segíthet-e ebben a válaszkeresési folyamatban?

Dr. Kollár Józseffel, és Déri Krisztinával, a Life és Business Design Intézet megalapítóival arról beszélgetünk, hogy mire jó az önismeret? És a design alapú új gondolkodási mintával ki, hogyan tudja érvényesíteni a tudását? Hogy lehet a mai korhoz jól illeszkedő válaszokat találni, az Élet által nekünk feltett kérdésekre?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.06.11>>>

•      •      •

Merítés - Virágzó jövőt álmodunk! - 2014.06.25.

Konferencia a Kárpát-medencei versenyképességről

Idén 5. alkalommal került megrendezésre a Báthory – Brassai Konferencia. A tudományos konferencia szervezői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a Kárpát-medencei versenyképesség kérdéskörének megvitatását. A téma számos elismert gondolkodót érintett meg. A 24 szekcióban, magyarországi, és határon túli egyetemek kiválóságai cseréltek eszmét ebben a gazdasági, és társadalmi szempontból is rendkívül fontos témakörben.

Összeállításunkban Professzor Dr. Török Olgát, a Lembergi Nemzeti Ivan Franko Egyetem Biológia kar Növényfiziológia és Ökológia Tanszék vezetőjét, dr. Tanka Lászlót, a Magyar Világtalálkozó főszervezőjét, Professzor Fodor Jánost, az Óbudai Egyetem rektorát,  dr. Csath Magdolnát, a Szent István Egyetem, Gazdaság– és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és  Vidékfejlesztési Intézet professzor asszonyát, dr. Finszter Gézát, az ELTE Állam- és JogtudományiKar; Országos kriminológiai Intézet tanárát, dr. Tuzson Tibort, a konferencia főszervezőjét, Professzor Dr. Imecs Máriát, a Kolozsvári Műszaki Egyetem mérnök profess


Our Staff

Sample image T.Schlossnagle
Director
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sample image Marry
Managing Director
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sample image Chris Shiflett
Sales manager
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sample image Quynh Le
Sales manager
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sample image J.Nguyen
Support manager
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.