hang-icon  

Válogasson a Merítés adásaiból! Az ikonra kattitntva rögtön meg is hallgathatja a műsort.

       

Merítés 2013.01.06. - Talpon maradni...

Az idei év első adásában két művészt hallanak majd. Mindketten számos színházban megfordultak már. Na nem a tehetség hiánya sodorta őket egyik helyről a másikra. Az élet, a művészi pálya alakulása vitte őket egyre tovább. De amint hallani fogják, mindketten a talpon maradás művészei.

Az első beszélgető partner nevét nem áruljuk el előre. Szeretnénk, ha a hallgatók a hangjáról ismernék fel őt. Arról beszélgetünk, hogy mennyire más teljesítményt követelnek a szinkron, a színpadi, és a film szerepek? Hogyan lehet felállni egy váratlan kényszer-távozás után? Mi a túlélés filozófiája? Szó kerül arról is, miképpen kell szembesülni a színészeknek a korukkal? A művész arról is őszintén vall, miért vállalt szerepet az érdekképviseletben, ezzel szolgálva pályatársait? 

A második beszélgető partner Magyarország egyik népszerű musical-színésze, Csengeri Attila. Tőle megtudhatják,  hogy a színházi szerepek mellett, milyen polgári foglalkozással  gondoskodik a családja biztonságáról? Attila azt is elárulja, miért jött haza a szakmailag is előnyös, és anyagi jólétet is megadó külföldi szereplést feladva? Emellett a hallgatókat abba is beavatja, hogy a szerepei milyen módon formálják Őt emberileg?

 

szerkesztő: Csaba Beatrix,  gyártásvezető: Romsics Balázs

A Talpon maradni c. adás a következő ikonra kattintva meghallgatható.

2012.01.06>>>

  •      •      •

Merítés 2013.01.09. - Az ember orvos szemmel

dr. Darnói Tibor a szerda esti Merítés vendége. Orvos, és szakmai tanácsadó egy személyben. Idegsebészet, stroke, mozgásszervi betegségek, koponya műtétek, gerinc műtétek területén épp úgy szerzett szakmai tapasztalatot, mint ahogy a komplementer medicinában is jártas. Elhivatottság, magas szintű szakmaiság, körültekintés, nyitottság, holisztikus szemlélet jellemzi. Beszélünk a betegségek kialakulásának hátteréről, a klasszikus medicináról, a placebo hatásról, filozófiákról, a stressz egészségügyi hatásairól, az élet legkülönbözőbb aspektusairól. Arról, hogy mit tehet az ember azért, hogy jobban tudjon vigyázni önmagára?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Romsics Balázs

Az ember orvos szemmel c. adás a következő ikonra kattintva meghallgatható.

2012.01.09>>>

•      •      •

Merítés 2013.01.20. - Természetesen egészségesen

Bemutatjuk a Holt tengeri sóbarlang egészségvédő hatásait. Az adásban Helman Mária,Kiss Endi, Dúcs Attiláné - Böbe óvó néni, Személyi Kálmán jógaoktató, Szabóné Zemenszki Ildikó mesél a saját tapasztalatairól.

Csehné Váradi Mária a Test- és Egészségkultúra Stúdió vezetője a Aviva módszert, és az Etka jógát mutatja be. Porovszki Zsuzsa, a stúdió első látogatója, és Tardi Mariann elmondják személyes tapasztalataikat, motivációjukat. Érdemes őket meghallgatni. 

Dr. Gyetvai Gyula, Magyarország egyetlen mofettájának az igazgató főorvosa. A mofetta jótékony gyógyító hatásáról mesél.

szerkesztő műsorvezető: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Romsics Balázs

A Természetesen egészségesen c. adás a következő ikonra kattintva meghallgatható.

2012.01.20>>>

•      •      •

Merítés 2013.01.23. - Magyarok a határokon túl

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ennek jegyében rendeztek sajtótájékoztatót a Magyar Állami Operaház Királyi lépcsőházában, ahol számos újdonságról tájékoztatták a sajtó képviselőit. Itt készült beszélgetést Répás Zsuzsannával, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárával. Ókovács Szilveszterrel, az Operaház megbízott főigazgatójával, és M. Tóth Géza filmrendezővel.

Az adás második részében dr.Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke mutatja be az ott folyó széleskörű nemzetközi munkát.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix,  gyártásvezető: Romsics Balázs

A Magyarok határokon túl c. adás a következő ikonra kattintva meghallgatható.

2012.01.23>>>

•      •      •

2013.02.03. - Merítés - az életből

Az adásban többféle témából is merítünk. A KPMG Tanácsadó Kft. által meghirdetett Felelős Társadalomért Program nyertesei 2013. január 28.-án ünnepélyes keretek között vehették át az adományokról szóló dokumentumokat. Az összefoglóban  Szabó Istvánt, a KPMG vállalati felelősségvállalás menedzsere a programról szól, a Studium Generalet Sarkadi Nagy András, a Pénziránytű Alapítványt dr. Várhegyi Éva, a Csodalámpa Alapítványt Petri Sándor, és a Magyar Vöröskereszt országos hálózatának működését Kardos István mutatja be.

Anyuka, velem jössz vagy csak utánam? Nagylaki Kata édesanya vallomása gyermeke betegségéről, elvesztéséről, a feldolgozhatatlan feldolgozásáról, a talpra állás viszontagságairól. A könyvről beszélgetünk, amivel kisfiának is emléket állít. És egy teljesen más téma. Bokor Balázs 2012-ben tért haza Los Angelesből, ahol évekig Magyarország főkonzuljaként tevékenykedett. Ottani élményeit foglalta kötetbe, Az én Hollywoodom címmel. A könyv Hollywood és Los Angeles magyar vonatkozásairól szól. Világhírűvé vált magyar művészek, jeles magyarok, magyar származású hírességek. A mű születéséről, a külügyi szolgálatról, a Külügyminisztérium kötelékében eltöltött évtizedek élményeiről beszélgetünk.

szerkesztő: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Romsics Balázs

A Merítés az életből c. adás a következő ikonra kattintva meghallgatható.

2013.02.03>>>

•      •      •

2013.02.06. Merítés - Életmód fórum Kiss Erzsébet figyelemre méltó könyvet írt Novák Feri bácsiról, aki egy karral nekieredt a Világnak egy szál biciklin, egyszál egyedül. Erzsébet egyébként az egészség elkötelezett híve, számtalan mozgás formával segíti az embereket megtartani, vagy éppen visszanyerni az egészségüket. Erről is vall a fiatalos lendületű újságíró. Lőrinc János, és élete párja Marika, mindketten életmód tanácsadással foglalkoznak. Édenkertet építettek az otthonuk köré, ahol vegyszernek nyomát sem találni. Mindezt itt Budapesten érték el. Erről az életformáról mesélnek. Végül a témához illő különlegesség. Néhány évvel ezelőtt Magyarországon járt Emoto Masaru japán vízkutató, a víz nagykövete. Abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy riportot készíthettem vele. Ebből hallhatnak egy részletet. Az Emoto Masaruval készült 40 perces teljes riportot meghallgathatják honlapunkon, Vízzel az egészségért címmel találják. Ha a www.merites.hu oldalunkon beírják a keresőbe az Emoto nevet, a cikket, és a riportot azonnal megtalálják.

szerkesztő: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Romsics Balázs

A Merítés - Életmód fórum c. adás a következő ikonra kattintva meghallgatható.

2013.02.06>>>

•      •      •

2013.02.17. Merítés - jog, és biztonság Arról beszélgetünk Professzor dr. Szabó Máté ombudsmannal, milyen kiemelt témákkal foglalkozott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a 2012-es esztendőben. Szólunk a hivatal elmúlt évi átalakításának hatásairól, és Professzor dr. Szabó Máté arról is beszámol, milyen témákat vizsgálnak meg idén, az első félévében. Február 5.-én került sor a Biztonságosabb Internet Napra. dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, összegzi a Safer Internet Day napja kapcsán megfogalmazott tapasztalatokat. A teljes összefoglalót február 20.-án, szerdán este 19 órakor hallják a Merítésben.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Romsics Balázs

A Merítés- jog, és biztonság c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

20132.02.17>>>

•      •      •

2013.02.20. Merítés - Az interneten a világ Bárki, bármikor áldozatául eshet zaklatásnak, kiber- bűnözésnek. Amilyen nagyszerű dolog a gyors kapcsolatteremtés, az idő, és a tér azonnali átívelhetősége akár kontinentálisan, a rideg monitor mögötti emberi tényező, annál meghatározóbb. Ez a probléma napjainkra világméretűvé vált. A Biztonságosabb Internet Napját Budapesten, február 5.-én, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, és a HP Magyarország közösen rendezte meg. Megszólal Borsi Zsuzsanna, a Safer Internet Program projekt-koordinátora, Czibók Zoltán, a HP Magyarország üzletág vezetője, dr.Krasznay Csaba, a HP Magyarország IT-biztonsági szakértője, Szilágyi Bernadette, a Microsoft programmenedzsere, Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezetője, Birkás Bence, a Puskás Tivadar Közalapítvány Biztonságos internet Hotline projekt menedzsere, Rakoncza Zsolt, a Symantec fogyasztói üzletágának, a Nortonnak a vezetője, Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója, és dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke. Számos szempontról, és sokféle tudnivalóról ejtünk szót az internetes védelemmel kapcsolatban.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Csaba Beatrix

A Merítés- Az Interneten a világ c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2013.02.20>>>

•      •      •

2013.03.03. Merítés – Együttműködő élet határokon át Az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy csak akkor tud az emberiség, - a nemzeti, társadalmi közösségekben - hosszú távon fennmaradni, ha átalakítjuk a megszokott rutinokat, megváltoztatjuk a gondolkodásunkat, alakítunk a nézőpontjainkon, újszerű megoldához. Épp úgy igaz ez a gazdasági folyamatokra, mint a társadalmi, és a civil közösségi életre. Ezekből a törekvésekből mutatunk be néhányat. A Német-Magyar Ipari, és Kereskedelmi Kamara munkájába Dirk Wölfer kommunikációs igazgató jóvoltából nyerünk betekintést. Az Egészségügyi munkacsoport törekvéseit Csató András mutatja be. Jan Stjerna, született Kerényi János, Svédországban élő hazánk fia. Vele arról beszélgetünk,miért tartja fontosnak a kereskedelmi kapcsolatot Magyarországgal. Varga Csabával, a Stratégiakutató Intézet elnökével a változtatások egyéni, és társadalmi lehetőségeiről beszélünk. A részvételi demokrácia kapcsán, többször is szó esett egy Fejér megyei projektről. Kossa Lajos 22 éve Aba polgármestere. Ő avat be bennünket a gyakorlati tapasztalatokba.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Romsics Balázs

A Merítés- Együttműködő élet határokon át c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2013.03.03>>>

•      •      •

2013.03.06.  Merítés - Életkérdések - szívügyeink, és a depresszió

Professzor Bitter István a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke volt az egyik vendége a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Egészségügyi Szakosztálya által összehívott sajtótájékoztatójának, amely a depresszió kérdésével, annak az egyénre, és ezen keresztül a társadalomra kifejtett hatásaival is foglalkozott. A találkozónak az is témája volt, milyen módon tehetnek az újságírók, a depresszióval kapcsolatos helyes közfelfogás kialakításáért, a korrekt tájékoztatásért? Professzor Bitter Istvánnal az okokról, és a családi, orvosi, és társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk. A téma kapcsán szóba került, a betegségek, és a depresszió kapcsolata, szövődményként előforduló megbetegító hatása. Nézzük a másik oldalt. A szív, és keringési megbetegedések hátterében, mik a legjellemzőbb tényezők? Professzor Papp Lajos, akadémiai doktor. De általában csak úgy nevezik, Papp Lajos, a szívsebész. A Professzor Úrral a szív megbetegedéseinek hátteréről beszélgetünk, kicsit tágabb értelemben, mint csupán egy az élet szempontjából létfontosságú szerv.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az Életkérdések - szívügyeink, és a depresszió c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2013.03.06>>

•      •      •

2013.03.17. Merítés - Az élet dolgai Dr.Szász Ilma a biológiai tudományok doktora, címzetes egyetemi tanár.Több kiemelkedő jelentőségű könyv szerzője. A vele készült diskurzus nem hagyományos értelemben vett interjú, hanem valódi beszélgetés.Kérem a hallgatókat, hogy figyelmes elmével, nyitott kíváncsisággal engedjék magukhoz Ilma néni eszmefuttatásait. Az élet értelméről, az emberi létezés szerkezetéről beszélgetünk kicsit talán filozofikusan, de egy olyan szemszögből megvilágítva a kérdést, amire csak ritkán van lehetőségük a mindennapi életbe belemerülő embereknek. Romsics Balázs nem csupán gyártásvezetője a Merítés műsorának. Gyakorta vezetett saját műsorokat, volt társ műsorvezető a Reggeli merítésben, emellett látott el technikusi feladatokat is az adásokban. Kiemelkedő munkájáért januárban Ő kapta az Év Civil Rádiósa kitüntető címet. Ennek kapcsán beszélgettünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix, gyártásvezető: Romsics Balázs

Az élet dolgai c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2013.03.17>>>

•      •      •

2013.03.20. Merítés - Húsvét elé A Merítés szerda esti adásában folytatjuk a beszélgetést Dr. Szász Ilmával. Ebben a részben nem csupán az emberi élet értelmét feszegetjük. Szó kerül a Húsvét jelentőségéről, arról, mit üzen a mai ember számára a megváltás, a keresztre feszítés, és a feltámadás misztériuma. Természetesen nem csupán a hit szempontjából. Novák Feri bácsiról néhány héttel ezelőtt már hallhattak a hallgatók. Kiss Erzsébet Debrecenben élő újságíró könyvet jelentetett meg Feri bácsi rendkívüli teljesítményeiről, aki többszörös Guiness rekorder. 50 országba jutott el kerékpáron. Az igazi nagysága az, hogy ezt egy kézzel tette meg. A budapesti könyvbemutatón készítettünk beszélgetést a kitartás, és az akarat bajnokával. Király Linda ismert,vitális fiatal hölgy, aki amellett, hogy gyönyörű, és remekül énekel, magánemberként is rendkívül kedves. A vele készült beszélgetésből nem csak azt tudhatjuk meg, hogy miképpen került Magyarországra a New Yorkban született lány, hanem azt is, milyen elhivatottság kell ahhoz, hogy az ember kontinenseket átszelve is megtalálja, és megállja a helyét az életben. Különösen egy olyan kihívásokkal teli szakmában, mint a zenei, énekesi hivatás.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

A Húsvét elé c. adás az alábbi ikonra kattitntva meghallgatható.

2013.03.20>>>

•      •      •

Merítés 2013.03.31. - Jövőnk zálogai

Ebben a Merítésben Takáts Péterrel azt a témakört feszegetjük, hogy egy adott korban, most éppen a XXI. században mi lehet az életfeladata az embereknek, és ez milyen formában predesztinálja, avagy kényszeríti a megszületetteket az adott sorsfeladatuk elvégzésére? Nem spirituális beszélgetést hallanak. Nagyon is földi, gyakorlati szempontok szerint beszélgetünk a mai társadalmi folyamatokról, a fiatalok élet lehetőségeiről, a családok, a szülők érintettségéről. Egyre több ember ismeri fel azt a tényt, hogy a saját gondolkodásának az átalakításával képessé válik arra, hogy megváltoztassa a lehetőségeit, vagy legalább befolyással legyen élete alakulására. Takáts Péter szervezetfejlesztési tanácsadó, közösségfejlesztő, szociális vállalkozó. Többek között a Menedzserkalauz című két kötetes mű szerzője, amely a vállalkozások organikus szemléletével foglalkozik. Neve összeforrt Magyarországon a kulturális kreatívok mozgalommal. Az adás második részében elárulja nekünk, hogy mit jelent a szociális vállalkozó kifejezés? Miért jó szociális vállalkozónak lenni? Milyen hatása lehet a vállalkozások ilyentén való átalakulásának a társadalomra, és abban az egyének életére munkavállalói, és munkaadói oldalról egyaránt. Takáts Péterrel, és Varga Csabával, a Stratégiakutató Intézet elnökével 2010-ben filmet is készítettünk a részvételi demokráciáról, amelyet a www.tudatos-csatorna.org oldalon tekinthetnek meg.

Csaba Beatrix szerkesztő-műsorvezető

A jövőnk zálogai c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2013.03.31>>>

•      •      •

Merítés 2013.04.03  – Tenni önmagunkért

Tenni önmagunkért sokféleképpen lehet. Az adás első részében a Magyar-Hongkongi Partnerségi Egyesület jelenlegi elnöke, Králik István mutatja be az egyesület tevékenységét. Szóba kerül a turizmus, a gasztronómia, az üzleti lehetőségek, de hallanak az egészségügy, és az életmód kérdéseiről is.

Pető Csillával, hamarosan megjelenő könyve kapcsán, a felszín alatti rétegeket boncolgatjuk. Vajon min múlik, hogy az emberi sors hogyan alakul? Mitől függ, hogy megbetegszünk-e, vagy egészségesek maradunk? Hogyan lehet kilábalni az élet nehézségeiből? Szükség van-e ehhez segítőkre, segítségre? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket vitatunk meg Csillával.

A bajt sokszor keresni sem kell. Ránk találhat akkor is, ha nem akarjuk, vagy fel sem tételezzük, hogy veszély leselkedhet ránk. Felkészülni szinte sosem lehet rá. Bár tehetünk óvintézkedéseket, néha mégis előfordul, hogy a legváratlanabb pillanatban következik be egy baleset, történik meg egy sérülés. Weiszné Visnyánszki Dóra gyógytornász. Naponta segít embereknek a felépülésben, a rehabilitációban. Erről a gyakorta kihívásokkal teli munkáról beszélgetünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

A Tenni önmagunkért c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2013.04.03>>>

•      •      •

Merítés 2013.04.14 - A föld szerelmesei...

Az adásban először Ivancsics Ilonával beszélgetek. Találkozásunk alaptémája az, amit kevesen tudnak róla.  Ilona Öko-Nagykövet. Ahogy azt hallani fogják, hosszú út vezetett el addig a pontig, ahol ma tart. Az interjúra vele tartott nagyfia, Csernák Bence is. Példaértékű az a szülő gyerek kapcsolat, amit náluk láttam, és szívet megérintő az, ahogy Bence beszélt az édesanyjáról, a családjukról.

Az adás második részében következzen egy jó példa. Egy fantasztikus kezdeményezést mutatunk be. Petró Tibor mérnök-közgazdász, a Green Living Mátrix alapítója, igazgatója.  Jól menő vállalkozásai, profitot termelő cégei egy részét adta fel az új szerelemért, az öko-gazdálkodás megteremtéséért széles körben e hazában. Tibor elhivatottsága, példaértékű. A föld gyógyításával, termőerejének visszaállításával, közösségi kertek létrehozásával foglalkozik.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

A föld szerelmesei c. adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2013.04.14>>>

•      •      •

Merítés 2013.04.17. - Konferenciák az élet jobbításáért

3 nagyszabású eseményre hívjuk fel a hallgatók figyelmét. Az elkövetkező hetek bővelkednek nagyszerű rendezvényekben, fesztiválokban.

Holnap, csütörtökön kezdődik, és vasárnapig, április 20.-ig tart a III.Tudományfesztivál, melynek a korábbiakhoz hasonlóan többek között a TIT Kossuth Klub, és a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont.

Az idei fesztivál témájával kapcsolódik a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve programhoz. A több napos eseményről Lőrinczi István főszervezővel beszélgetünk.

Egy héttel később, április 27.-én szombaton egy különleges konferencia várja az érdeklődőket. A 2100 konferencia, talán már a nevében is mutatja, hogy nem mindennapos eseményen vehetünk részt. Varga Csabát, a Stratégiakutató Intézet elnökét kérdeztük arról, hogy mi mindenről szól ez a nagyszabású esemény folyam?

A 2100 Konferenciát az internetnek köszönhetően élőben követheti minden érdeklődő.

Végül a május 24-26. között a 3. alkalommal megrendezésre


Testimonials

At id ut nunc Nullam Quisque Lorem congue metus volutpat mauris. Nulla. J.Frank
Lacinia justo Donec porttitor Mauris vel risus velit neque Vestibulum fames. F.Thomas
Lacinia justo Donec porttitor. Justo Donec fames. A.Landon