ÉLŐ ÖRÖKSÉGÜNK sorozat

 

A halasi csipkevarrás élő hagyománya

A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén (2010 óta)

 

A rendezvény időpontja: 2012. december 8., 14-19 óra

A rendezvény helyszíne: Kossuth Klub – 1088 Budapest, Múzeum u. 7.

A rendezők neve: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, TIT Kossuth Klub Egyesület, Halasi Csipkemúzeum

Kiskunhalason immáron 110 éves hagyománya van a halasi csipke varrásának. 1902-ben indította világhódító útjára megálmodója, Dékáni Árpád ifjú rajztanár és Markovics Mária fehérneművarrónő, akiknek a halasi csipke varrásának semmihez sem hasonlítható módszerét köszönhetik.

A halasi csipke elkészítése roppant aprólékos, időigényes, százszázalékos kézimunka, amely hófehér és leheletfinom cérnával, és a szinte láthatatlan tűvel történik. Készítésének titkát csak a beavatottak, a halasi csipkevarrók ismerik, akiknek száma a kezdetektől (80–100 fő) napjainkig (8 fő) nagyon változó volt.

A halasi csipke hivatalos védjegye 1935 óta a három egymáson keresztbe fektetett hal, amely még a legkisebb (2–3 cm-es) csipkében is megtalálható.A halasi csipkék mind a mai napig az évszázados tervek alapján, az eredeti motívumok és öltésminták felhasználásával készülnek a halasiak és a magyar iparművészet dicsőségére.

A halasi csipke hagyományának örzője a halasi Csipkemúzeum, mely egyben a csipkevarrók tevékenységének helyszíne is. Vezetője Kiliti Zsuzsanna.

 

További információk:

www.halasicsipke.hu

www.szellemiorokseg.hu

 

A plakátra klikkelve a részletes program letölthető!