[forrás: hvg.hu]

Kordont vonnak a Parlament köré 2012. január elsejétől „a szükséges ideig, de legkésőbb március 31-ig” – olvasható a police.hu honlapján. Azt írják: személy- és létesítménybiztosítási intézkedésről van szó.

A rendőrség honlapja szerint lezárják az északi behajtónál, a Széchenyi rakpart-Kossuth Lajos tér sarkától a Magyar Köztársaság lobogójának talapzatáig a lánckordon vonalában, onnan a virágládák vonalában az '56-os emlékhelyig, onnan a déli kovácsoltvas kerítésig a lánckordon vonalában, továbbá a Duna- parti oldalon a déli- és az északi trapézlépcső közötti területen a lánckordon vonala által határolt területet.

Az indoklásban az áll: „figyelemmel az állami hivatalok zavartalan működéséhez fűződő össztársadalmi érdekre, illetve arra, hogy a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, az országgyűlési képviselők és a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása a rendőrség kiemelt feladata, a rendelkező részben foglalt intézkedés meghozatala indokolt.

Az elrendelt területzárás pontosan meghatározza, hol húzódnak a biztonsági zóna és a lezárt terület határai, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll. E személy- és létesítménybiztosítási intézkedéssel biztosítható a létesítménybe belépésre jogosult, ellenőrzött személyek, és az Országház épületének biztonsága, valamint az Országgyűlés zavartalan működése.

2007. február másodikán Orbán Viktor 152 fideszes képviselővel nekiállt lebontani a Parlament körüli kordont, amely szerinte korlátozza a gyülekezési szabadságot. Négy évvel ezelőtt még azt mondta: "alkotmányos jogainkat korlátozzák, mégis csak volt itt egy rendszerváltás, elérkezett az a pont, amikor ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatniuk demokráciavédelemből." - írja a hvg.hu