«

»

Júl 12

Bejegyzés nyomtatása

Sajtóhír – Beszámoló a Safer Internet Program 2017. I. félévi oktatási eredményeiről

 

Budapest, 2017. július 12. – Az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciuma összesítette a 2017. I. félévi oktatási tevékenységét. Hasonlóan a korábbi évekhez, a Program keretében idén is kötetlen, játékos, interaktív formában hívták fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a SIP hazai koordinátora és tudatosságnövelő központja, oktatóinak feladata és célja az internet biztonságos használatának tudatosítása. 2017. I. félévében 609 alkalommal 1 459 tanórát tartottak, összesen 30 414 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 25 242 – mellett 5 172 szülőt és tanárt is sikerült elérniük, akiknek szintén tudtak hasznos és új információval szolgálni a szakemberek.

2017 I. félévében a SIP oktatói 95 budapesti és 102 vidéki helyszínre jutottak el. A gyerekek, szülők és pedagógusok minden településen nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással.

A szakemberek Preszl Éva, a SIP oktatója által kifejlesztett „Lájkvadász” nevű társasjátékot is szívesen vitték magukkal a rendezvényekre, amellyel még könnyebben és közvetlenebbül tudták megszólítani a fiatal hallgatóságot. A társasjáték továbbra is nagyon népszerű a pedagógusok körében, hisz játékosan, kötetlen formában sok hasznos információt tudnak vele átadni a gyerekek részére.

A Safer Internet Program 2017. első felében több nagy rendezvényen is részt vett, ahol az oktatók több ezer gyermekkel találkozhattak. Így például egészségnapokon, a Budapest Parkban megrendezett Pöttöm Kertben, illetve az Elevenpark két központjában, az Új Buda Centerben és a Reno Udvarban is tartottak foglalkozásokat, továbbá a májusi Városligeti Gyermeknapon két nap alatt közel 10 000 fő látogatta meg a Biztonságos Internet Sátor programját. Ezzel együtt 2017. I. félévében összesen több mint 40 000 fő vett részt a SIP rendezvényein.

A 2017. április 3-7. között megrendezett Digitális Témahét programban a SIP-oktatók országszerte előadásokat tartottak általános és középiskolákban a biztonságos internethasználatról, 6 budapesti és 47 vidéki intézményben összesen 214 órát tartottak meg. A Digitális Témahéthez kapcsolódó kampány során a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közel 300 db „Lájkvadász” társasjátékot küldött ki az iskolák részére, ami jól mutatja a játék népszerűségét.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával az idén szeptember 27-29, között rendezi meg Balatonalmádiban, a Hotel Bál Resortban (volt Ramada Hotel Lake Balaton) három napos, nemzetközi médiakonferenciáját („A média hatása a gyermekekre és fiatalokra”), ahová szeretettel várják az érdeklődőket. A konferencián nincs regisztrációs díj.

További információ:

 

Pethő Zsófia

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

telefon: +36 1 475 7027 ,  +36 30 436 37 67, +36 70 70 80 571

e-mail: petho@gyermekmento.hu

 

 

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

 

Partnereink:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: Lelkisegély-vonal és online tanácsadás gyerekeknek, 116-111, www.kek-vonal.hu

NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.:  Káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője, www.biztonsagosinternet.hu