«

»

nov 28

Bejegyzés nyomtatása

Merítés – Életszilánkok Egy sors-kaland margójára… 2015.12.01. kedden 13 órakor a Civil Rádióban (FM98)

merites-150x150Merítés – Életszilánkok

Egy sors-kaland margójára…

2015.12.01. kedden 13 órakor a Civil Rádióban (FM98)

 

 

 

Makk Karoly_Merites adashozMakk Károly filmrendező 71 évvel ezelőtt lépett be a filmkészítés világába, amelynek mesterévé vált. Élete tele van meglepő fordulatokkal. Sorsa nem csupán a XX. századi Európa film-történetével fűződött össze, hanem az európai történelemmel is. Olyan grandiózus élet-terv valósult meg általa, amely a valóságban túltesz a forgatókönyvírók fantáziáján. Ahogy mondani szokták, az élet a legjobb forgatókönyv író. Azonban keveseknek adatik meg, hogy ilyen alkotó teljességgel szemlélhessenek végig, korszakokat befolyásoló esemény sorozatokat. Magyarország kiemelkedő filmes mestereként olyan történelmet író eseményeknek a szemtanúja, aminek hatását talán leginkább a művészeten keresztül lehetett bemutatni. Megélte, átélte a kor minden visszásságát és a maga módján alkotásaiban mondta el életfilozófiáját. Ebben az elhivatott munkában a legkiválóbb színészek, operatőrök, alkotó társak voltak partnerei. Munkásságáért nemzetközi elismerések mellett Kossuth díjjal, Balázs Béla díjjal, és több életmű díjjal is kitüntették.

A beszélgetésünk nem csupán filmtörténeti jelentőségű. Aki végighallgatja, Magyarország sorsát meghatározó történelmének olyan kulisszáiba is betekintést nyerhet, amelyet külső szemlélő csak nagyon kis mértékben, csupán a felületén ismerhet. Makk Károly azonban családjával, barátaival, alkotó társaival együtt, mindennapi sors-történetként élte át. És eközben filmre álmodta azt, amit ennek kapcsán a világról mondani akart.

Az adásban a felvételre került anyag egy része hallható. A teljes beszélgetést a csak merites.hu oldalon hallhatják.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.12.01>>>

 

Makk Károly alkotása, a Szerelem című film 2001-ben bekerült minden idők legjobb 100 filmje közé.

 

MakkK90                  

1 ping

  1. Merítés – Őszköszöntő – 2017.09.05. kedden délelőtt 11 órakor a Civil Rádióban (FM98) – Merítés

    […] Makk Károlyra emlékezünk. A Kossuth díjas filmrendezővel 2015. decemberében készítettünk születésnapi beszélgetést. Ebből idézünk egy rövid részletet. http://merites.hu/2015/11/merites-eletszilankok-egy-sors-kaland-margojara-2015-12-01-kedden-13-orako… […]

Hozzászólások le vannak tiltva.