«

»

jan 02

Bejegyzés nyomtatása

Hallgassa meg itt a Civil Rádió FM98 Merítés című 2015-ös adásait

hang-icon

 

Válogasson a Merítés adásaiból! Az ikonokra kattitntva rögtön meg is hallgathatja a műsort.

 

 

 

 

Merítés – Élet morzsák – 2015.01.13.

Sztankay Orsolya színművésszel a gyermekvállalásról, a szülővé válásról beszélgetünk. A művésznő keresetlen őszinteséggel mesél arról a folyamatról, ahogy ő megéli az anyaságot. Nem csak azt a boldogságot, amit a gyermek megszületése jelent. Hanem azokat a lelki folyamatokat is megemlíti, ami számos nőben megfogalmazódik, amikor hazaviszi a kisbabáját a kórházból. Hogyan kell ezt jól csinálni?

Az adás második részében, Holl Tamással beszélgetünk. Tudjuk, hogy a masszázsnak test regeneráló ereje is van, az a kórházi gyógymasszázsból kétséget kizáróan kiderül. A frissítő masszázsok stressz oldó hatása is közismert. A sportolók izomlazító masszázsa gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Ám Tamással kicsit túltekintünk a fizikai paramétereken. A kitűnő szakember azokat a tapasztalatait is megosztja a hallgatókkal, amelyeket hosszú évek során figyelt meg a masszázs lélektani hatásaival kapcsolatban.

Az adás szerkesztő műsorvezetője Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattitntva meghallgatható.

2015.01.13.>>>

•      •      •

Merítés – Szelíd gyógymódok – Homeopátiával az egészségért 2015.02.10.

A homeopátia alapelve már évezredek óta ismeretes.  Hippokratész görög orvos (i.e. 460-377), “az orvostudomány atyja” említette először az alapelvet: “Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt.” A középkorban Paracelsus (1493-1541), német orvos megfigyelése is ezt támasztja alá: “Ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság”. Ezen alapelveket gyakorlati gyógyító módszerként azonban csak 212 éve alkalmazzák.

A homeopátia megalapítójának. Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerészt tekintik. Ő vezette be az 1800-as évek elején, mint gyógymódot, és dolgozta ki a homeopátia elveit és törvényeit.

Bár a társadalombiztosítás Magyarországon még nem támogatja a homeopátiás módszerekkel történő gyógykezelést, mégis számosan választják ezt a szelíd gyógymódot egészségük visszaszerzésére.  A homeopátia alkalmazási területeiről, és a gyógyulási folyamatok hatásmechanizmusáról beszélgetünk Dr. Tóth Mariann gyermekorvossal, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület alelnökével.

A hallgatók részletes útmutatást kaphatnak az egyes szerek alkalmazási területeiről, és a homeopátiás készítmények mindennapi használatáról.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.02.10>>>

•      •      •

Merítés – Külön életek2015.02.24

A válások száma, sok országban folyamatosan emelkedik. Kutatók szerint rövidtávon ez a tendencia nem fog megváltozni, mivel egyfajta válságkezelési módszerként alkalmazzák a párok a válást. Azonban fontos kérdés, hogy amikor két ember kapcsolata helyrehozhatatlanul megromlik, milyen megoldással biztosítható a gyermekek számára a nyugodt, kiegyensúlyozott életminőség? A közös szülői felelősség ugyanis a válás után is megmarad.

Az Apák az Igazságért Egyesület alapítói azt a célt tűzték ki, hogy a lehető legtöbbet tesznek a szülői egyenjogúságért. Lényeges szempontnak tartják azt is, hogy a gyermek felnövekvése során, az apai mintákat is ugyan úgy megkaphassa, mintha teljes családban, mindkét szülővel együtt élhetne. Az Egyesület elnöke, Szaniszlo Csaba, és az Egyesület titkára, Jaczó András mutatja be azt a munkát, amibe az alapítók kezdtek az igazságos gyermekelhelyezések érdekében.

Déri Krisztina mediátor-kiképző tréner, akkreditált igazságügyi mediátor a válási procedúrában, a mediátor szerepét mutatja be a hallgatóknak. Miért érdemes mediátor szakembert bevonni a válás előkészítésébe, a közös megegyezés létrehozásába? Miben más a mediátornál megkötött egyezség, mint amikor ügyvéd közreműködésével, bírói döntés alapján mondják ki az életközösség megszűnését?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.02.24.>>>

•      •      •

Merítés – Helyünk a világban...  – 2015.03.10

A Merítés műsorának elmúlt 3 évében számos olyan adás született, ami társadalmi témákkal, feszítő életkérdésekkel foglalkozott. Ilyen volt a Dr. Czeizel Endre orvos-genetikussal készült műsor is, amelyben a magyar géniuszról beszélgettünk. A téma, és a Professzor úr kutatásainak eredménye több, mint figyelemre méltó.

Hasonlóan érdekfeszítő diskurzus készült Takáts Péter szervezetfejlesztési tanácsadóval is, a mai fiatalok helyzetéről. A kollektív életfeladatuk kibontakoztatását elősegíteni hivatott, támogató környezet megteremtésének fontosságáról beszélgettünk. Az oktatás, a család, a társadalom perspektíváját is fókuszba helyezve.

Mindkét beszélgetés olyan alapigazságokra hívja fel a figyelmet, ami okán most egy adásba szerkesztve szeretnénk a hallgatók emlékezetébe idézni a korábban hallottakat.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.03.10>>>

 •      •      •

Merítés – Fejlődést vagy növekedést jelent a fenntarthatóság? – 2015.03.24

Az elmúlt 3 évben számos olyan témával foglalkoztunk a Merítés adásaiban, amelyek mit sem veszítettek aktualitásukból az évek folyamán.  Ezért kifejezetten fontosnak érezzük újra felhívni a hallgatók figyelmét egyes kérdésekre. Ezek közé tartozik az ökológiai egyensúly megtartásának, és a gazdasági növekedési igényeknek a szoros összefonódása is. Dr. Hajnal Klára, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, és dr. Nagy Zoltán, a Szent István Egyetem docense két meghívott vendégünk. A kérdések, amiket az adás folyamán feszegetünk: mi minden befolyásolja a környezetünk állapotát? Mit jelent a fenntarthatóság a társadalmi, és az ökológiai szempontok szerint? Miért érdemes a zöld gazdaságot felcserélni a ma még alig ismert kék gazdaságra? Mit takar a kék gazdaság kifejezés? Növekedés, vagy fejlődés a fenntarthatóság? Mit kell sürgősen tennünk a mindennapok szintjén, ha élhető világot szeretnénk megőrizni az utódaink számára?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.03.24>>>

•      •      •

Merítés – A zene szárnyán…  – 2015.04.07

Nagyszerű érzés rádióműsorokat készíteni. Ám az adások hamar feledésbe merülhetnek, ahogy szétterülnek az éter hullámain, bárhány hallgatóhoz jut is el a tartalmuk. Néha úgy érzi az ember, jó lenne az információkat megtartani az emberi emlékezetben. Természetesen ez bohó kívánság. Időnként azonban egy-egy adás tartalmát felidézve, mégis lehetőség nyílik arra, hogy újra felidézzünk néhány érdekesnek tűnő információt. A mostani adásban Robert H. Coxon kanadai zeneszerzővel készült beszélgetést szeretnénk felidézni. Robert a világ számos pontján végez kísérleteket az általa komponált zenével. Az eredmények több mint figyelemre méltóak. Talán a magyar oktatásban is érdemes lenne kipróbálni, esetleg néhány egyetem kutató munkájában is helyet kaphatna egyik-másik kísérlete.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.04.07>>>

•      •      •

Merítés – Élet-úton – 2015.04.21

A Merítés adásának vendége dr. Szentiványi Gábor 1975-től közel 40 évig a Külügyminisztérium munkatársaként szolgálta hazánkat diplomataként. A véletlen úgy hozta, hogy éppen a rendszerváltáskor teljesített diplomáciai szolgálatot Amerikában, ahol a sajtómegjelenésekért volt felelős.  Irakban teljesített szolgálatot az iraki-iráni háború kitörésekor. Tevékenyen vett részt a több ezer ott élő magyar evakuálásában. 3 alkalommal volt Magyarország nagykövete. Londonban Magyarország Európai Uniós csatlakozásának előkészítését segítette elő. Hágában, és Stockholmban pedig már az Uniós tagság, és Magyarország NATO tagságának idején képviselte hazánkat.

Hivatali munkája mellett nem szűnt meg „bajainak” lenni. Nevéhez fűződik az 1996 óta évente megrendezésre kerülő júliusi halászlé ünnep ötlete.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.04.21>>>

•      •      •

Merítés – Keretben a világ2015.05.05. 

Az egyik közösségi oldalon kedves szappanopera képei jelennek meg időről időre. A főszereplői babák, akiknek pont úgy zajlik az élete, mint az embereknek. Utaznak, szerelmesek lesznek, életkérdések feszítik őket. A babák készítője, és egyben a szappanopera szerzője Csekő Etelka, női ruhakészítő, méretes varrónő. Etelkával nem csak a szappanoperáról beszélgetünk, hanem arról is, hogy miért fontos a saját életstílus megtalálása? Hogy lehet a babákon keresztül életszemléletet tanítani? És persze arról is beszélgetünk, hogy miért érdemes felnőtt korban is megtartani a játékosságunkat?

Az adás másik vendége Kiss Erzsébet újságíró, a MÚOSZ Életmód Szakosztályának alelnöke. A korát meghazudtoló vitalitással elő szakember nem csupán az újságírói munkájáról ismert, hanem az egészséges élet, a testmozgás iránti elkötelezettségéről is. Nemrég tért vissza Thaiföldről, ahol egy hónapot töltött. Az út tapasztalatait sajtótalálkozón osztotta meg kollégáival. A beszélgetésünk több mint egy élménybeszámoló. Életfilozófiát lehet belőle tanulni a 70. évét betöltött újságírónőtől.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.05.05.>>>

•      •      •

Merítés – Magyarul a nagyvilágban – 2015.05.19.

Az adás első felében Dr. Tanka Lászlóval, a Panoráma Világklub alapító elnökével beszélgetünk az V. Magyar Világtalálkozó újdonságairól. Amellett, hogy a Világ minden pontjáról érkeznek haza az eseményre a nagyvilágban élő magyarok, a Világklub talán a legnagyobb civil szervezet. Határtalan összefogás keretében, számos önkéntes hozza létre a 10 napos rendezvénysorozatot az ország több pontján.

Az adás második felében Móricz Lászlóval beszélgetünk, aki kiemelkedő munkát végzett a magyar kultúra ápolásáért, a külföldön élő magyar származású művészek pártolásáért, a magyar nyelv megőrzéséért. Emellett László aktív tagja a MÚOSZ Életmód Szakosztályának is, és elévülhetetlen érdemeket szerez az újságírók munkájának népszerűsítésében itthon, és Svédországban egyaránt. A beszélgetésben Móricz László azt is elmeséli a hallgatóknak, hogy a Svéd Királyi Akadémia Nobel Könyvtára milyen magyar vonatkozású irodalmi különlegességgel büszkélkedhet, amely még a svédek szerint is egyedülálló.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.05.19>>>

•      •      •

Merítés – Kulisszatitkok2015.06.02. 

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a MÚOSZ Sajtóházban az Életmód Nap, melynek vezető témájaként idén a család egészségét választották a szervezők. A Merítés első riportjában Tóth Károly elnök úrral az Életmód nap sajtó jelentőségéről beszélgetünk. Az újságírókat is érintő egészségi kockázatok mellett az etikus sajtóról, a korrekt és elfogultatlan tájékoztatásról, és a határon túli magyar újságírókkal való kapcsolattartás fontosságáról is szót ejtünk.

A MÚOSZ Életmód napjának vendége Szeverényi László, az Ausztráliai Kisújság tulajdonosa és szerkesztője. Arról mesél, miben nyújt segítséget a más országban élő magyaroknak a magyar nyelven megjelenő újság. Legfőképpen a már kint születettek, a másod és harmad generációs leszármazottak számára nagy kérdés az anyanyelv és az identitás megőrizhetőségének kérdése.

Az adás második részében egy különleges beszélgetés részesei lehetnek a hallgatók. Erdal Şalikoğlu orvos Isztambulban. Szabadidejében török és magyar nyelven énekel, és ősi hangszeren népzenét játszik. Immáron a 4. magyar könyvet fordítja le török nyelvre, mert elhivatottan szeretné megismertetni a török népet a magyar irodalommal. Így jelenhetett meg törökül Gárdonyi Géza remekműve, az Egri Csillagok is.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.06.02>>>

•      •      •

Merítés – Az Óperencián innen és túl…2015.06.16. 

A „Gyere haza várunk” ifjúsági konferenciának minden évben Ópusztaszer ad otthont. A Nemzeti Történeti Emlékparkról a rendezvény kapcsán Kertész Péter igazgatóval beszélgettünk.

Az ifjúsági konferencia egyik előadója dr. Heider Márk, az Ausztráliában Tartózkodó Magyar Fiatalok Világklubjának elnöke volt. A céltudatos ifjú lévén hamar felismerte, hogy az interkulturális közösségekben rejlő erőt sokkal szélesebb körben lehet és érdemes hasznosítani. A magyar nyelv, a magyar emberek iránti érdeklődést érdemes felkelteni az egyébként kifejezetten nyitott szemléletű befogadó országban élő, más nemzetiségű fiatalok körében is.

Heider Csilla fia a Föld másik féltekén, Ausztráliában folytatja tanulmányait, így elhivatott édesanyaként ideje egy részét Magyarországon, egy részét pedig Ausztráliában tölti. Arról beszélgettünk, hogy miként kezeli a család a fiú elhatározásából kialakult élethelyzetet, illetve milyennek látja a kint élő magyarok életét.

Csontos Sandra a Gyere Haza Alapítvány szakmai vezetője. Az Alapítvány a külföldről hazatelepülni kívánóknak igyekszik segítséget nyújtani az újbóli otthonteremtésben, illetve az itthoni munkavállalásban. Sandra az Alapítvány célkitűzéseit mutatja be a hallgatóknak.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.06.16>>>

•      •      •

Merítés – Az önkéntesség mint társadalmi tőke tényező…  – 2015.06.30.

Az adás első részében dr. Füzér Katalin szociológussal, a PTE Szociológia Tanszék egyetemi adjunktusával beszélgetünk az önkéntesség társadalomra gyakorolt hatásáról, a kapcsolati tőke és a társadalmi tőke összefüggéseiről. Arról is beszélgetünk, mit nyer az egyén, és mit nyer egy település közössége az önkéntesség által? Milyen településfejlesztési hatásai vannak, és milyen határai legyenek az önkéntességnek társadalmi befektetés, és a társadalmi tőke szempontjait is szem előtt tartva?

Az adás második részében Katona Edit a Sásdi Általános Iskola és AMI pedagógusa, és Csollányné Keller Katalin a Hegyháti Általános Iskola és AMI Mágocs  pedagógusa a „Köznevelés az iskolában” kiemelt projekt keretében, a két intézmény együttműködésével és összefogásával valósított meg olyan közösségi eseményeket, amelyeknek célja a fiatalok közösségi aktivitásának fokozása. Mit tanulhat egymástól két iskola egy ilyen együttműködésben? Milyen távlati eredményeket hozhat településfejlődés szempontjából, ha egy Tankerület, egy járás különböző intézményei közösen tesznek lépéseket a legfontosabb, a társadalmat is érintő kérdésekben, melyek természetes módon gyűrűznek be az iskolai életbe? És nem utolsó sorban milyen hozzáadott értéktöbblettel bír egy ilyen kezdeményezés a gyerekek, az iskolások számára?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás hosszabb változata az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.06.30>>>

•      •      •

Merítés – Milyen lenne egy kopár világban élni? – 2015.07.14. 

Hegedűs Tünde festő és képzőművész. A Magyar Világtalálkozó művészeti igazgatója, a szegedi Feketesas Szalon tulajdonosa, a szegedi Lobby Café művészeti vezetője. A pénzhez is ért. Bankár végzettségének köszönhetően tudatosan ismeri azokat a fontos elemeket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a művészek „szabadon” szárnyalhassanak. Az alkotás öröme pedig nem csupán a művész kiteljesedését szolgálja.  A megszületett művek élvezőinek is olyan pluszt ad, ami talán csupán indirekt és kevéssé felfedezhető módon, ám annál inspiratívabban hathat a szemlélőre. Mi hozza el a kellő mecenatúrát? A pénz világa reálisan összekapcsolható-e a művészettel? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a művésznővel.

http://www.feketesasszalon.hu/kiallitasok

Az adás második részében az alkotóművészet egy másik ágának képviselőjével beszélgetünk. Pozsgai Zsolt író, forgatókönyvíró, rendező. Hosszú évek óta mutatják be színházakban a darabjait. Írói munkássága pedig nem csak könyvben olvasható. Számos művéből készült már film. Gyakorta kérik fel, hogy saját darabjait rendezőként ő maga állítsa színpadra, forgassa filmre. Olyan kiváló mesterektől tanulhatott a teljesség igénye nélkül, mint Illyés Gyula, Hernádi Gyula, Szakonyi Károly, Sándor Pál.

Alkotásaiból mindenki figyelmébe ajánljuk még a Csendkút c. nagyjátékfilmet, amely Gérecz Attila, 1956-os mártír-költő életéről készült film.  A gyermek Csontváryról szóló Szabadságharc Szebenben című tévéjátékot, a JANUS című tévéfilmet Janus Pannoniusról. Valamint a Hun Völgy titka című dokumentumfilmet, amely a svájci Hun Völgy-ről szól.

http://port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=159001

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.07.14>>>

•      •      •

Merítés – Életmód váltó – 2015.07.28.

Professzor Dr. Veress Gábor a Balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa. Az Intézmény nem csupán a rehabilitációban nyújt hathatós segítséget a betegeknek. Részt vesznek az orvostanhallgatók képzésében, posztgraduális keretben pedig szakorvos jelöltek, és szakdolgozók képzését végzik. Az adás első részében a Szívkórház szerepéről beszélgetünk, kitérve a prevenció fontosságára is.

Dr. Thurzó Kovács Gabriella orvos biológus a helyes életmód szerepét hangsúlyozza.  Régóta ismert tény, hogy a táplálkozás milyen fontos szerepet játszik az egészségmegőrzés szempontjából. Az utóbbi évek kutatásai nyomán számos korábbi táplálkozással kapcsolatos nézet is megdőlni látszik.

Balatonfüred nem csupán a szívbetegek számára nyújt tökéletes környezetet a gyógyuláshoz. Évente turisták tízezrei látogatnak el a Balaton fővárosaként is emlegetett településre. Schindele Györgyné, Emi immáron egy évtizede fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a több mint 60 főből álló Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjaival együtt, színvonalas kulturális események keretében ismertesse meg az emberekkel a reform kor értékeit. Emi nem csupán aktív közéleti szereplő. Figyelemre méltó módon az értékrendek megtartásával, a családi gyökerekből merítkezve, komoly vállalkozást épített gyermekeivel. Példa arra, mit érhet el egy egymásra odafigyelő, összetartó család.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.07.28>>>

•      •      •

Merítés – Mindennapi esélyeink – 2015.08.11.

Az elmúlt hetekben több adásban is foglalkoztunk az önkéntesség társadalomformáló erejével, a társadalmi tőkére gyakorolt hatásaival. Ezt a beszélgetés-sort folytatjuk a Baranya Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője Knyihár Évával, aki stílszerűen maga is önkéntesként végzi ezt a néha kihívásoktól sem mentes feladatot.

http://www.bmoc.hu/mi-a-baranya-megyei-onkentes-centrum

A Pécs 2000 Tenisz Klub hosszú évek óta kiváló eredményeket ér el a versenyeken, és több jeles utánpótlást nevelt már ki ennek a sokak által messziről csodált sportnak. Koncz Zsolt a klub vezetője azonban ennél többre is törekszik. A módszer, amellyel egyszerre egész osztályokkal foglalkoznak a mindennapos testnevelés keretében, az adaptálhatóságnak köszönhetően olyan lehetőséget nyithat meg bármely település iskolásai számára, amellyel egész generációkat lehet a jövőben a mozgás öröme mellett, a tudatos sportolásra rászoktatni.

http://www.koncztennis.hu/

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.08.11>>> 

•      •      •

Merítés – Mindennapi példaképek – 2015.08.25.

Idén nyáron rendezték meg a Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyetemét. Kiváló csapat, és szakmai segítők sora állt fel a Iszák Tibor polgármester mellé az esemény megszervezésében. Többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal, és a KLIK, is rangos előadókkal járult hozzá az eseményhez. Az adás első részében Iszák Tibor Sonkád polgármestere, és Hollósi Géza témavezető, az Oktatási Hivatal Projektigazgatóság munkatársa mesél arról, hogy mi minden kellett egy ekkora volumenű rendezvény megvalósításához.

http://www.sonkadiszabadegyetem.hu/

Az adás második részében Rajki Zsuzsa az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítvány munkájába avatja be a hallgatókat. 25 éve rendületlen kitartással segítik olyan szervezetek munkáját, akik hátrányos helyzetű, vagy sérült gyerekekkel foglalkoznak. A mostani beszélgetés apropója a “TARTALMAS SZABADIDŐ – SZÁRNYALÓ GYERMEKEK” pályázat, amelyben a szabadidő hasznos eltöltését segítő, valamint a tehetséggondozást hosszabb távra vállaló szervezetek kaphatnak támogatást.

http://www.amcham.hu/amcham-park-tree-planting-at-merek-25-years-25-trees-courtesy-of-alcoa

Az adás utolsó beszélgetésében egy olyan kezdeményezésről számolunk be, amely ma még koránt sem elterjedt Magyarországon, azonban térségfejlesztő hatással bírhat. A Lobby Café létrehozói nem csupán azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a gazdasági élet szereplői számára teremtsenek elegáns teret üzleti tárgyalásokhoz. Remek érzékkel ötvözték a művészetet és a gasztronómiát. A Szeged belvárosában található Lobby Café egyben művészeti kiállító tér is, amely Hegedűs Tünde művészeti vezetőnek köszönhetően a kortárs művészetre hívja fel a figyelmet. Petykó Zoltánt, a Lobby Café ügyvezetőjét az ötlet létrejöttének okairól faggattuk.

http://www.lobbycafe.hu/

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattitntva meghallgatható.

2015.08.25>>>

•      •      •

Merítés – Prevenció? művészeti nevelés az oktatásban  –  2015.09.08. 

Az iskolák egyre többet kénytelenek foglalkozni a társadalomból beszűrődő kérdésekkel. De vajon mit lehet tenni annak érdekében, hogy az utódaink jobb eséllyel találják meg saját helyüket az őket körülvevő közösségben? Hogyan töltsék személyiség építően a szabadidejüket? Miképpen élvezzék biztonságosan a gyerekkorukat? Egyáltalán hogy fedezzék fel saját tehetségüket?

Fekete József a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója Debrecenben. A meglehetősen sokoldalú intézmény számára komoly kihívást jelent a túljelentkezés. Felelősség a választás. Ki kerülhet be a méltán népszerű iskola falai közé?

Demarcsek Györgyné a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója Nyíregyházán. Minősített referenciaintézményként, tehetségpontként, utazó pedagógusokkal olyan körzetben is látnak el feladatot, ahol nagyon magas a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma. Figyelemreméltó eredményeket értek el a roma integráció területén is. Elhivatottsággal, szakmai felkészültséggel, és egy kiváló oktató gárdával ez is sikerülhet.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.09.08>>>

•      •      •

Merítés – Magyar Talentum  Dévény Anna munkássága – 2015.09.22

Dévény Anna 2010-ben Prima Primissima díjat kapott oktatás és köznevelés kategóriában, 2014-ben pedig a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az életével és tudásával az embereket szolgáló, csupa szív, mesteri tudású embert ismerhetünk meg benne. Igazi talentum. 60 év kitartó munkájával dolgozta ki, és fejlesztette a legmagasabb szintre azt a mozgás rehabilitációs módszert, amit ma Dévény módszerként ismerünk. A sok évtizedes tapasztalatok szerint 100 gyermekből 80 biztosan egészségesen élheti le az életét a DSGM módszernek köszönhetően. Dévény Annával a DSGM módszer eddig elért eredményeiről beszélgetünk.

dr.Szekér Judit a Dévény Anna Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki immáron 3 éve elképesztő elkötelezettséggel dolgozik. Munkájának köszönhetően az elmúlt években számos eredményt könyvelhetett el az Alapítvány, aminek köszönhetően megnövekedhetett a támogatások száma. dr.Szekér Judittal arról beszélgetünk, hogy az Alapítvány keretében milyen eredményeket értek el az elmúlt években? Arról is szó esik, hogy milyen perspektívákat lát az Alapítvány a képzések területén?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2015.09.22>>>

•      •      •

Merítés – Londonon innen és Londonon túl – külföldön az élet… 2015.10.06

Manapság már egyáltalán nem számít meglepő hírnek, ha egy barát, ismerős, családtag bejelenti, hogy külföldre költözik. Hosszú évek óta tapasztalható az elvándorlás Magyarországról. Azonban koránt sem egyforma a háttér és a motiváció sem mindig ugyan az. Sőt a kinti körülmények is nagymértékben különbözhetnek attól függően, hogy az ember milyen környezetbe csöppen bele?

A mai adásban két teljesen különböző életutat ismerhetnek meg a hallgatók.

Csomó Tamás 2 éve egy Londonhoz közeli nagyvárosban dolgozik. Ő nem gazdasági kivándorló. Számára a munkáltatója adta azt a feladatot, hogy Angliában hozzon létre egy új csoportot, amelynek vezetője. Tamás nem egyedül költözött ki, felesége Újlaki Réka is vele tartott. Kisfiúk már kint született. A házaspárral nem csupán arról beszélgetünk, hogy milyen az élet Angliában, hogy ment a beilleszkedés? Tamás és Réka azt is elmeséli, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézni a baba várás időszakában? Milyen különbségek vannak az orvosi ellátásban a várandósság és a születés idején? A hallgató arról is sokat megtudhat, hogy mit kell tenni abban az esetben, amikor egy magyar házaspárnak születik magyar állampolgárságú gyermeke külföldön?

Az adás második felében Romsics Balázs a vendégünk. Évekig dolgozottunk együtt a Civil Rádióban. A Reggeli Merítés című műsorban sok hétfő hajnalt töltöttünk együtt a mikrofon előtt. Balázs most Londonban él. 2013-ban döntött úgy, hogy Angliába költözik. A vele való beszélgetésből megtudhatjuk, hogy min múlhat az, hogy valakinek sikerül-e egy másik országban megtelepedni, beilleszkedni, felvenni a ritmust? Balázs keresetlen őszinteséggel vall arról is, hogy mennyi mindent kellett megtapasztalnia ahhoz, hogy beválthassa régi álmát, és ehhez megtalálja a helyét Londonban?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattitntva meghallgatható.

2015.10.06>>>

 

•      •      •

Merítés – Szempontok és nézőpontok az oktatásról – 2015.10.20

Kétségtelen tény, hogy a tudás a mai kor talán legfontosabb kérdése. Nyilván nem véletlen, hogy törvénybe iktatták a tankötelességet evvel is biztosítandó, hogy legalább is alapképzésben minden megszületett gyermek részesülhessen, teljesen függetlenül attól, hogy bársony takaróba van burkolva, vagy csak egy egyszerű kendő adja számára a meleget.

A mai adásban 3 szempontból tekintünk rá a közoktatás témájára. Először az Oktatási Hivatal Projektigazgatóságának szakértőjével, Farkas Lászlóval beszélgetünk, aki a Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyetemén az innovatív pedagógusok oktatás-fejlesztésben betöltött szerepéről tartott nagysikerű szakmai műhelyt. A téma különösen fontos annak fényében, hogy az oktatáson belüli fejlesztések iránti igény, egyre égetőbben jelentkezik intézményi szinteken.

oktatas.hu

Kajdi Ákos a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pályázatkezelő Főosztályának vezetője nem csupán a mesterpedagógusoknak mutatta be Sonkádon a „Köznevelés az iskolában” kiemelt Uniós Projektet. A 17. alkalommal megrendezésre került Országos Közoktatási Szakértői Konferencia résztvevői is betekintést nyerhettek a november végén záruló nagyszabású projekt eredményeibe. A mostani beszélgetés során azt is megtudhatják a hallgatók, hogy milyen szempontok szerint kell egy 10 milliárd forintos Uniós Projektet megtervezni?

klik.gov.hu

Az adás utolsó részében dr. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási jogok biztosa a vendégünk, aki szintén impulzív előadást tartott a XVII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián. Nem csupán arról beszélgetünk, hogy mi a feladata és a hatásköre? Arról is szó esik, hogy az oktatási jogok biztosaként 15 évnyi tapasztalatból merítve, milyen megoldásokat lát a közoktatás területén megjelenő konfliktushelyzetek megoldására?

www.oktbiztos.hu

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás hosszabb változata csak itt honlapunkon hallgatható meg az alábbi ikonra kattintva.

2015.10.20>>>

 

•      •      •

Merítés – Okosnak lenni jó! A TUDÁS öröme… – 2015.11.03

Okosnak lenni jó. Szívem szerint ezt írnám ki minden iskola ajtaja fölé.  És jó azt csinálni, amit szeretünk. Abból megélni, amiben igazán jók vagyunk.

Van, akinek elsőre sikerül. Van, aki már gyerekkorában tudja, mi szeretne lenni. De szép számmal vannak olyanok is, akik valamilyen behatásnak köszönhetően nem a szívük szerinti pályát választják. Olyan is előfordul, hogy a környezet nem figyel fel az illető képességeire, így azok nem derülnek ki a pályaválasztás idejére. Néha sosem mutatkozik meg a tehetség.

Tehetségesnek lenni jó. Gondolják sokan. A tehetség megléte azonban önmagában még nem a siker záloga. Gondozni, fejleszteni kell a tehetséget, hogy valóban kiteljesedhessen beváltva a benne rejlő értékeket. A szakemberek szerint ezt érdemes már gyerekkorban elkezdeni. A tehetségek felfedezésének és fejlesztésének kereteiről beszélgetünk Csemer Patríciával, a Tehetséghidak Program” alprojektvezetőjével.

tehetseg.hu

Sikeresnek lenni jó.  A tehetség minden szakmában jól jön. A média világában ez talán fokozottan így van. Komlósi Gábor 25 évvel ezelőtt alapította meg média iskoláját, amely mára már számos ismert televíziós személyiséget adott az országnak.  A beszélgetés során elmondja, általában hogyan derül ki, a jelentkező miben tehetséges? Milyen műfaj áll neki a legjobban?

riporteriskola.hu

A tudás nem csak „hatalom”, hanem öröm is. A felnőttkori tanulás ma már természetes, sőt szinte kötelező, ha az ember lépést szeretne tartani a változó követelményekkel. Itt nem csak egy adott szakmán belüli továbbképzésre kell gondolnunk. Mostanság jó néhányan gyakorta kényszerből kénytelenek pályát változtatni, szakmát váltani.

Nagyon kevesen tanulnak valamit csak magáért, a TUDÁS ÖRÖMÉÉRT. Pedig valószínűleg hasznos lenne a gyermekeknek minél fiatalabb korban „megtanítani”, hogy okosnak lenni jó dolog.  A tanultság széles látókörűséget is eredményezhet. És minél többet tud az ember, annál inkább maradhat talpon az Élet változásait követve. Erről a témáról beszélgetünk Déri Krisztina mediátor-kiképző trénerrel.

drkollarcoaching.hu

 

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás hosszabb változata, csak itt honlapunkon hallgatható meg az alábbi ikonra kattintással.

2015.11.03>>>

 

•      •      •

Merítés – Mélységek és magasságok útján járó… – 2015.11.17.

A magyar talentum világhírű. A tehetség, a talentum bár nagy áldásnak tartják, gyakorta jelent nehezen kezelhetőséget. Dr. Czeizel Endre genetikus professzor sok éven át kutatta a magyar talentum jellemzőit. Rendkívül érdekes meglátásait hallhatják az adás első részében.

A La femme magazin 2 éve indította el az 50 tehetséges magyar fiatal programot, amelynek keretében ígéretes fiatalok kapnak támogatást mentorok segítségével. Hodosán Dóra az egyike az idén kiválasztottaknak. A programba bekerülésének története és eddigi életútja is fegyelemre méltó. Ő már megtapasztalta, hogy mit jelent a kitörés vágya a hátrányos helyzetből.

http://www.lafemme.hu/tehetseg/profil/Hodosan_Dora

Bódy Magdi több mint 40 éve van már színpadon. Énekesnő, zeneszerző, producer, énektanár. Élettörténete egyszerre kalandos és nagy ívű. Mélységek és magasságok útját járva a tehetség mindig megtalálja a maga ösvényeit. A jubileumi koncertsorozat nyitó estjén beszélgettünk.

www.bodymagdi.hu

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás hosszabb változata csak itt honlapunkon hallgatható meg az alábbi ikonra kaittintással.

2015.11.17>>>

•      •      •

Merítés – Életszilánkok: Egy sors-kaland margójára… – 2015.12.01.

Makk Károly filmrendező 71 évvel ezelőtt lépett be a filmkészítés világába, amelynek mesterévé vált. Élete tele van meglepő fordulatokkal. Sorsa nem csupán a XX. századi Európa film-történetével fűződött össze, hanem az európai történelemmel is. A legkiválóbb színészek, operatőrök, alkotó társak voltak partnerei. Munkásságáért nemzetközi elismerések mellett Kossuth díjjal, Balázs Béla díjjal, és több életmű díjjal is kitüntették.

A beszélgetésünk nem csupán filmtörténeti jelentőségű, hanem a XX. század történelmébe is betekintést enged.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Makk Károly alkotása, a Szerelem című film 2001-ben bekerült minden idők legjobb 100 filmje közé.

https://youtu.be/qipQ-7CyanY

Az adás hosszabb változata csak itt honlapunkon hallgatható meg az alábbi ikonra kaittintással.

2015.12.01>>>

•      •      •

 

Merítés – Keretben a világ, Tanulható alkotóság… – 2015.12.15.

Komlósi Gábor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökével elsősorban arról beszélgettünk, hogy milyen változásokat tervez a működtetéssel kapcsolatban? Arra is kíváncsi voltam, mi motiválta abban, hogy ezt a koránt sem könnyű feladatot elvállalja?

http://www.muosz.hu

A Szent György Média és Informatikai Szakközépiskolában OKJ vagy felnőttoktatási rendszerében, nappali és esti tagozaton szerezhetnek a jelentkezők média, kommunikáció, informatika tárgyú szakképesítést. A képzésről Kékesi Szabolcs intézményvezetővel beszélgetünk.

http://szgyf.hu/iskolank

Szerencsés D. Márton a Budapesti Metropolitan Főiskola (az”egykori”BKF) mozgóképes szakának végzős hallgatója. A fiatal alkotóval azt boncolgattuk, hogy milyen formában határozza meg az életét a tény, hogy filmalkotónak tanul? Hogyan definiálható a XXI. század Magyarországán a filmművészetbe belépő fiatal rendező világképe?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás hosszabb változata csak itt honlapunkon hallgatható meg az alábbi ikonra kattintással.

2015.12.15>>>

  •      •      •

Merítés – Rivaldafény – 2015.12.29.

Kautzky Armand és Lux Ádám számos előadásban lép együtt színpadra. Nem csupán színházi előadásokban számítanak összeszokott párosnak. Pozsgai Zsolt író-rendező Szeretlek, Faust című művének film változatában is közös alkotói erővel mutatják be színész társakkal, Mindszenty József életének egy szakaszát. A színházi előadás és a film közötti különbségekről, a színészi átlényegülések személyiséget formáló erejéről, hitvallásról is beszélgetünk a két ismert művésszel.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás hosszabb változata csak itt honlapunkon hallgatható meg az alábbi ikonra kattintással.

2015.12.29>>>

 

•      •      •