«

»

dec 22

Bejegyzés nyomtatása

Hallgassa meg itt a Civil Rádió FM98 Merítés című 2014-es adásait

hang-icon

 

Válogasson a Merítés adásaiból! Az ikonra kattitntva rögtön meg is hallgathatja a műsort.

 

 

 

Merítés – Diskurzus Müller Péterrel – a Gondviselésről – 2014.01.08. 

Bár hivatalosan véget értek az ünnepnapok, mégis ilyenkor, az új év elején, valahogy nehezebben rázódunk vissza a szürke hétköznapok feladataiba, mint az év egyéb ünnepei után. A legutóbbi, karácsonyi adásunk egyik megszólalóját hívom most segítségül, hogy tovább szőhessük, a kicsit emelkedettebb, talán ünnepibb gondolatok szövedékét. Egy cseppnyit visszahozunk a karácsony fényeiből. A decemberi utolsó adásunkban többek között Müller Péterrel beszélgettünk a legújabb könyvéről. Az adást követően több hallgatónk is jelezte, hogy milyen szívesen hallgatja az író gondolatait az életről, sorskérdésekről. Péterrel 2009. karácsonya előtt néhány nappal találkoztam először. Az akkor megjelenő, Gondviselés című könyve kapcsán beszélgettünk. Az író sokakat varázsol el mélységes bölcsességével, az életről alkotott szeretetteli filozófiájával. A mai adásban ezzel a diskurzussal szeretnék kedveskedni hallgatóinknak.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi linkre kattintva meghallgatható.

2014.01.08>>>

•      •      •

Merítés –  A művészet oltátára – 2014.01.22.

Tolnay Klári a magyar színház, és filmművészet kiemelkedő alakja. Hosszú, csodálatos pályája során az irodalom remekműveiben kápráztatta el napról, napra a közönséget. Különleges korban élt. A magyar művésztársadalom jelentős alakjai voltak partnerei, pályatársai. Élete során számtalan pillanatban bizonyította be, hogy nem csak művésznek nagyszerű, hanem kivételes ember is. Kis híján Isten szolgáló leánya lett, hiszen apácának készült. Végül is Thália papnőjeként hódította meg az embereket.

Az Emlékév Alapítvány jóvoltából, egy egész évet átölelő, nagyszabású programsorozattal emlékeznek meg a művésznőről, a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév eseményei keretében. A helyszínekről, programokról, az emlékév részleteiről beszélgetünk dr. Góg Laura főszervezővel.

Az adás második felében Bagdi Bellával beszélgetünk. Az erdélyi származású, sok gyermekes családból származó művésznő évek óta hódítja meg az emberek szívét teltházas koncertjein. Palya Bea éppen úgy hatással volt az életére, mint Laár András, akivel évekig együtt zenélt. Igazi mély megérintődését, Szepes Mária néninek köszönheti, aki azt az útravalót adta Bellának, hogy a Mária nénitől kapott áldást adja tovább. Bagdi Bella rendületlen hittel teszi a dolgát azóta is, a Jobb Veled a Világ Alapítvány keretében.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.01.22>>>

•      •      •

Merítés – A művészet oltárára 2.rész – 2014.02.05.

Két héttel ezelőtt már beszámoltunk arról a nagyszabású rendezvény sorozatról, amelyet a kultúra, a művészetek kedvelői élvezhetnek egész év folyamán a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév kapcsán. A mai adásban Sunyovszky Syilviával, Jászai Mari díjas, Érdemes művésszel, az emlékév háziasszonyával beszélgetünk Tolnay Kláriról. A művésznő február 2.-án ünnepelte születésnapját, a beszélgetésben saját pályafutásáról is mesél.

Az adás második felében Varga Csaba filozófussal, szociológussal beszélgetünk a szerelemről, a napokban megjelent legújabb könyve kapcsán, melynek hivatalos könyvbemutatójára február 14.-én, 18 órakor kerül sor a MagNet Közösségi Házban, az Andrássy út 98.-ban.

A kötet a szerelmet nem filozófiai fogalomként kezeli csupán, hanem a személyes élet oldaláról is körbejárja, egy különleges, és ma talán még meghatározhatatlan műfaj keretében.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.02.05>>>

•      •      •

Merítés – Mindennapi segítőink – 2014.02.19.

 

Az adásban három különböző témával is foglalkozunk. Mindhárom kapcsolódik egymáshoz egy-egy szálon.

Február 15.-én, szombaton 18. alkalommal került megrendezésre a Csángó Bál Budapesten, a Petőfi Csarnokban. Az alkalom kapcsán készítettünk riportot Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral, akivel nem csupán a moldvai csángók helyzetéről beszélgettünk. Szóba kerültek az elmúlt évek nagyszabású programsorozatai is, amik a külhoni magyarok életét segítik a mindennapokban.

Az Erzsébet program eredményeivel számos helyen találkozhatunk nap, mint nap. A visszajelzések azt mutatják, hogy nagyon sok kisgyereknek ad hosszútávra szóló élményt, és nyitja meg a lehetőségek kapuját. A program idén 3,5 milliárd forint összegből biztosít pihenést, kikapcsolódási lehetőséget iskolai osztályok, nagycsaládosok, nyugdíjasok, kisgyermekek, szociálisan rászorulók számára az ország számos pontján. Emellett 100 gyermek tehetség gondozásával is foglalkozik, az Erzsébet Talentum Program keretében. Nagy Anna szóvivővel az elmúlt két év eredményeit összegezve, az Erzsébet program teljes palettáját áttekintettük.

www.erzsebetutalvany.hu

Immáron 25 éve jegyezték be hivatalosan Magyarországon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületet. Az elmúlt negyed évszázad alatt, megszámlálhatatlan jócselekedet fűződik a civil szervezet működéséhez. Naponta állnak helyt a legkülönfélébb nehézségekkel küzdő emberek mellett. Segítenek a hajléktalanoknak, részt vesznek a szociális problémák kezelésében. Az országban már 4 helyen található a Máltai Szeretetszolgálat kezelésében lévő iskola. Emellett tevékenyen veszik ki a részüket a betegellátásban is. Önkéntesek százai segítik a munkájukat. A bajban, bárki számíthat rájuk.

Az elmúlt több mint két évtized munkájáról beszélgettünk Romhányi Tamással, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetőjével.

www.maltai.hu

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi linkre kattintva meghallgatható.

2014.02.19>>>

•      •      •

Merítés – az irodalom tudatformáló kohójában – 2014.03.05. 

 

A Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév kapcsán, egy különleges irodalmi pályázat került kiírásra. Az alkotásokat a költészet napjáig, április 11.-ig lehet eljuttatni a bíráló bizottsághoz. A pályázat részleteiről Góg János, Juhász Gyula-díjas költővel, a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév kurátorával beszélgetünk.

Először 2013. nyarán készítettünk interjút a New Yorkban élő Jakab Vilmossal, akit a ’70-es években a legendás Papp László, és a kiváló edző, Adler Zsiga bácsi fedezett fel a magyar élsport számára. A ma már üzletemberként tevékenykedő sportember, könyvet írt kalandos életútjáról. A magyarországi sajtótájékoztatót követően beszélgettünk Vilmossal az első olvasói visszhangokról.

Egy másik magyar sportolónak, a félnehézsúlyú boksz világbajnok, Popovics Tamásnak is, a napokban jelent meg a könyve. Tamás szavait idézve, életrajzi elemekre épülő regény született, amelynek már a folytatásán dolgozik.

2013.-ban indult útjára egy kezdeményezés, amihez a PMFC-Matias focistái adták a nevüket. A 2014 tavaszáig tartó kampány, a nők elleni erőszakra hívja fel az emberek figyelmét. Gyenese Andreával, a kampány projektvezetőjével, és két focistával, Mohl Dáviddal, és Városi Viktorral beszélgetünk a kezdeményezésről.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi linkre kattintva meghallgatható.

2014.03.05>>>

•      •      •

Merítés – Magyar népmesék – 2014.03.19. 

Az adásban Szántai Lajos műveltségkutatóval beszélgetünk a magyar népmesékről. Kitérünk a népmesék szimbólum rendszerére, a mesebeli számok jelentőségére. Arról is beszélünk, hogy miképpen fejthetők fel a jelentésrendszerek, amelyeket a magyar népmesék magukban hordoznak? Természetesen szólunk a magyar nyelv kiemelkedő szépségéről, és a nyelvünkben rejlő, önmagában is bámulatos kifejező képességekről.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás aza álábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.03.19>>>

•      •      •

Merítés – Miből lesz a Hungarikum – 2014 04.02

Nemrégiben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Életmód Szakosztályának rendezésében került sor az „ÍZ-LELJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT” programra. A rendezvény keretében ismerkedhettek meg a sajtó munkatársai avval az elgondolással, milyen hatást gyakorolhatnak Magyarország gazdasági fellendülésére a Hungarikumként  minősített termékek. Az esemény kapcsán beszélgettünk Birinyi Józseffel, a Hungarikum Szövetség elnökével a témáról. A riport során nem csak arra térünk ki, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy terméknek ahhoz, hogy hivatalosan is Hungarikumnak minősüljön. Arról is szót ejtünk, hogy ez a minősítés milyen módon védhet meg egy terméket? Az Elnök Urat a nemrégiben nagy port kavart magyar akác védelmében indított aláírásgyűjtésről is megkérdeztük.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.04.02>>>

•      •      •

Merítés A XXI. század új gondolkodási mintáiról – 2014.04.16.

 

A műsorban azokról a lehetőségekről beszélünk, amelyek segítenek új gondolkodási minták elsajátításában.

Először Takáts Péter szervezetfejlesztési, és közösségfejlesztési tanácsadóval beszélgetünk arról, miért vannak a fiatalok nehéz helyzetben? Miért tűnik nagy kihívásnak a XXI. század adottságai közepette megtalálni a számukra járható utat?

A Budapesti Montessori Általános Iskola és Gimnáziumba való beiratkozás egy választható megoldás. Az intézmény 10 éve szolgálja a gyerekeket. Juhász Edit igazgató, Bogdán Miklós angoltanár, és Faragóné Móra Szilvia szülőavatja be a hallgatókat abba a titokba, miért élvezik a gyerekek a Montessori tanulási módszert?

Az adás végén beszélgetünk egy Magyarországon még egyáltalán nem elterjedt gondolkodási formáról. Nemrégiben került megalapításra a Life és Business Design Intézet, melynek célkitűzése a design gondolkodás megtanítása a legkülönbözőbb korosztályok számára. Dr. Kollár Józseffel, és Déri Krisztivel, az Intézet megálmodóival beszélgetünk arról, miért is lehet szüksége bárkinek arra, hogy elsajátítsa a design gondolkodás művészetét? Mi a kapcsolódási pont az életről való gondolkodás, és a design között?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.04.16>>>

•      •      •

Merítés – Színház az egész világ2014.04.30.

A Thália Színházban mutatták be a Jelenetek két házasságból  című, két egyfelvonásos darabból álló előadást, melyet B.Török Fruzsina írt, Móricz Zsigmond művei alapján. A rendező Koltai Róbert, aki nem csupán a darab színpadra alkalmazásában vett részt, hanem a Rab oroszlán című egyfelvonásosban Gubás Gabival, színészként is brillírozik. Az asszony beleszól című másik egyfelvonásosban pedig, Sztarenki Dórát, és Egri Bálintot láthatja a közönség.

A műsor első részében, az előadás kapcsán beszélgetünk Koltai Róberttel.

Május 7. és 11. között, a Thália Színházban kerül megrendezésre, a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje.

Lantos Anikó fesztiváligazgatóval, az előadások mellett, a kísérő programokról is beszélgetünk.

Május 18. és 25. között rendezik meg a IV. Magyar Világtalálkozót.

A világ minden tájáról, mintegy száz országból várják a hazalátogató vendégeket Budapestre, a SYMA Rendezvényközpontban felépítésre kerülő Világfaluba.  dr.Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke, az esemény sorozat főszervezője, az idei program főbb érdekességeire hívja fel a hallgatók figyelmét.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.04.30>>>

•      •      •

Merítés – Álmodd az álmod2014.05.14.

Az adást elindító dal felhívja rá a figyelmet, hogy az álmainkat sosem szabad feladni. A dal szerzője, és előadója, dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapítója, elnöke, és felesége Fehér Iréne.

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Világtalálkozó. A központi helyszín ezúttal is a SYMA Rendezvényközpontban felállításra kerülő Világfalu. A rendezvénysorozat keretében a művészeti, kulturális, és gasztronómiai programok mellett, immáron hagyományosan társadalmi, gazdasági, és tudományos találkozókra is sor kerül. Dr. Tuzson Tibor, a Magyar Világtalálkozóhoz kapcsolódó Báthory-Brassai Konferencia főszervezője, az idei tudományos találkozó programjába avatja be a hallgatókat.

A konferencia részletes programját, a helyszínt, és az előadásokat tartalmazó információkat a www.bbk.alfanet.eu oldalon találják meg az érdeklődők.

A Magyar Világtalálkozón, az előző évek hagyományit követve kortárs művészek is bemutatkozhatnak. Hegedűs Tünde festő, és szobrászművész, a szegedi Feketesas Szalon tulajdonosa létrehozta a Nívó VilágGaléria Gyűjteményt, ami a nagyvilágban élő magyar művészeket kívánja alkotásaikon keresztül egybefogni. A művésznő nem csupán bemutatkozási lehetőséget kíván biztosítani a kortárs művészek számára, hanem tervei szerint a promóciós kiállítások megszervezésével, az érvényesülés kapuját is ki szeretné tárni a művésztársak előtt.

Az adás végén egy olyan festőművészt mutatunk be, aki több Oscar díjjal is rendelkezik. A Svédországban élő Eugen Jenő Bocsor, és felesége Gizi Csuzy néhány héttel ezelőtt, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában rendeztek kiállítást a nagyközönség számára. A művészek bár hosszú évtizedek óta külföldön élnek, rendszeresen hazalátogatnak, hogy kiállításaikkal megörvendeztessék a festőművészetet kedvelőket.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.05.14>>> 

•      •      •

Merítés – Művészettel az emberért 2014. 05.28.

1991 óta, immáron több mint két évtizede, minden év május 30.-án kerül sor Kocsis Zoltán nagyszabású jótékonysági koncertjére, amelynek teljes bevételét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapja meg. A számos rangos díjjal, és elismeréssel kitüntetett Kossuth díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, elhivatott támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által végzett áldozatos munkának. Adásunk első részében Kocsis Zoltánnal arról beszélgetünk, személy szerint miért tartja fontosnak, a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését zászlajára tűző szervezet támogatását, és a tehetséggondozást.

Az adás második felében is a művészet társadalmi erejéről beszélgetünk. A kortárs képzőművészet elhivatott támogatója Hegedűs Tünde festő, és szobrászművész, a Magyar Világtalálkozó művészeti igazgatója, a szegedi Feketesas Szalon tulajdonosa. A Szalonban néhány napja nyílt meg a legújabb tárlat. Olyan külföldön élő magyar származású művészek alkotásait láthatják a kortárs művészet kedvelői, akik maguk is odaadóan támogatják a magyarországi képzőművészeket. A művészeti összefogás fontosságáról, a kezdeményezés társadalmi hatásairól beszélgetünk Hegedűs Tündével, és a vendég kiállítókkal. A Franciaországban élő Mimi Divinyi Gehinnel, férjével, és alkotó társával Guy Gehinnel, a Párizs mellett élő Lengyel Jenő Pállal, és a Svájcban élő Adele Kehl Geaferrel. Megismerhetik művészeti hitvallásukat, elkötelezett segíteni vágyásuk mozgatórugóit.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.05.28>>>

•      •      •

Merítés – A design új arca – 2014.06.11.

A design szóhoz legtöbben a külső megjelenési forma egyfajta esztétikus, vagy éppen extrém formában történő megfogalmazását társítják. Kevesen tudják, hogy a szó jelentése, valójában tervet jelent.

Az, hogy a design önmagában is érvényes hatásként, egyfajta gondolkodási mintává válhat, az csak mostanában kezd megfogalmazódni.

Kétségtelen ténynek látszik, hogy az Élet kérdéseire, manapság egészen másfajta válaszokat kell megtalálnunk. A régi mintáink, a korábbi tapasztalataink a mai kihívásokkal, a mai követelményekkel úgy tűnik kevéssé kompatibilisek. Ezáltal a régi gondolkodási mintákból kiinduló cselekvések eredményei, bizony manapság gyakorta torkollnak sikertelenségbe, vagy legalább is csökken az eredményességük.

Mindezért nincsenek könnyű helyzetben az emberek, ha a mai korban érvényes válaszokat szeretnék megtalálni anélkül, hogy közben elveszítenék a kapcsolatukat önmagukkal, saját értékrendjükkel.

Mindennapos kérdéssé vált, hogy önmagunk megismerése segíthet-e ebben a válaszkeresési folyamatban?

Dr. Kollár Józseffel, és Déri Krisztinával, a Life és Business Design Intézet megalapítóival arról beszélgetünk, hogy mire jó az önismeret? És a design alapú új gondolkodási mintával ki, hogyan tudja érvényesíteni a tudását? Hogy lehet a mai korhoz jól illeszkedő válaszokat találni, az Élet által nekünk feltett kérdésekre?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.06.11>>>

•      •      •

Merítés – Virágzó jövőt álmodunk! – 2014.06.25.

Konferencia a Kárpát-medencei versenyképességről

Idén 5. alkalommal került megrendezésre a Báthory – Brassai Konferencia. A tudományos konferencia szervezői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a Kárpát-medencei versenyképesség kérdéskörének megvitatását. A téma számos elismert gondolkodót érintett meg. A 24 szekcióban, magyarországi, és határon túli egyetemek kiválóságai cseréltek eszmét ebben a gazdasági, és társadalmi szempontból is rendkívül fontos témakörben.

Összeállításunkban Professzor Dr. Török Olgát, a Lembergi Nemzeti Ivan Franko Egyetem Biológia kar Növényfiziológia és Ökológia Tanszék vezetőjét, dr. Tanka Lászlót, a Magyar Világtalálkozó főszervezőjét, Professzor Fodor Jánost, az Óbudai Egyetem rektorát,  dr. Csath Magdolnát, a Szent István Egyetem, Gazdaság– és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és  Vidékfejlesztési Intézet professzor asszonyát, dr. Finszter Gézát, az ELTE Állam- és JogtudományiKar; Országos kriminológiai Intézet tanárát, dr. Tuzson Tibort, a konferencia főszervezőjét, Professzor Dr. Imecs Máriát, a Kolozsvári Műszaki Egyetem mérnök professzorát, és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi karának tanárát, a mérnöki tudományok doktorát, és Dr. Kőrösi Máriát, a Budapesti Műszaki és Gazdaság Tudományi Egyetem docensét kérdeztük a konferencia témájáról, a Kárpát-medencei versenyképesség esélyeiről.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.06.25.>>>

•      •      •

Merítés – Egészségünk védelmében – 2014.07.09.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Sajtóházában, az Életmód Szakosztály szervezésében, idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Életmód nap. Az újságírók, és a meghívott vendégek minden alkalommal széleskörű tájékoztatást kapnak az egészséges életmóddal kapcsolatos újdonságokról, és a legújabb gyógymódokról. A mai adásunkban 3 előadóval beszélgetünk az egészségmegőrzés legfontosabb kérdéseiről. Nem titkolva a prevenció tekintetében az egyén személyes felelősségének kérdését, és a családi, valamint a társadalmi támogatás fontosságát. Hiszen ahogy azt minden szakember, minden alkalommal elmondja, nem csupán a magyar egészségügy helyzetén, és az orvosok felkészültségén múlik az, hogy az egyes ember sorsa, hogyan alakulhat? Sokat tehetnénk mindannyian az egészségünk megőrzéséért a helyes életmód kialakításával, az egészséges táplálkozással, a kellő mozgásmennyiség beiktatásával, a cigarettáról, és a túlzott alkoholfogyasztásról való leszokással, valamint a korai felismerés érdekében, az ingyenes szűrővizsgálatokon való megjelenéssel.

Dr. Gerlinger Imre egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika igazgatója, egy meglepő előadással érkezett az Életmód napra. A siket újra hall. A cím mögött rejlő lehetőségekről kérdeztem.

Dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa.  A Életmód napon elhangzott előadása kapcsán, a prevenció lehetséges módjairól, az egészségmegőrzés mikéntjéről, a gyógyulás esélyeiről beszélgetünk.

Dr. Kovács Gábor, a Országos Korányi TBC – és Pulmonológiai Intézet igazgató-főorvosa. A személyre szabott gyógyítás kérdéséről beszélgetünk, a tüdőrák időben történő felismerése, és kezelési lehetőségei tekintetében.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az életmód napon készített interjúkat,  ITT tekinthetik meg.

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.07.09>>>

•      •      •

Merítés – Az élet nyomában…2014. július 23. 

Legutóbbi adásunkban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Sajtóházában megrendezésre került Életmód nap kapcsán beszélgettünk orvosi megközelítésben az életről, az életmód fontosságáról, az egészség megőrzésének lehetőségeiről, a gyógyulások mikéntjeiről.

Az Életmód nap fővédnökségét Roman Kowalsky, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete vállalta.Az adás első részében a vele készült beszélgetést hallhatják, amelyben épp úgy szóba kerül az egészség kérdése, mint az életmód sajátosságai. Beszélgetünk a lengyel-magyar barátság történelmi gyökereiről, a lengyelországi nők helyzetéről, és magáról a nagyköveti munkáról is. A Nagykövet Úr azt is elárulja a hallgatóknak, hogy egyik legfontosabb feladatának a két nép fiataljainak összekapcsolását, közös tanulásukat, és fejlődésüket tekinti.

A műsor második felében, egy különleges, és nagyon impulzív beszélgetést hallhatnak. Fenyő Iván fiatal, sikeres, és nagyon népszerű magyar színművész. Számos magyar film készítői gondolják úgy, hogy nélküle nem készülhet el az általuk megálmodott filmalkotás. A felületes szemlélőt, aki csak a filmvásznon keresztül ismeri, azonban meglepheti az a riport, amelyet a napokban készítettünk a fiatal művésszel, akit az életmód témakörével kerestem meg. A beszélgetés során nagyon gyorsan kiderült, hogy egy a bölcsesség megismerését célul kitűző, az életet filozofikus értelemben is megismerni kívánó, holisztikus életszemléletű fiatalember válaszai gondolkodtathatják el a hallgatókat. Külön kitértünk a Nagykövet Úr által is taglalt fontos kérdéskörre, a fiatalok helyzetére, és perspektívájára, a mai kihívásoktól sem mentes kor szempontjainak figyelembe vételével.

Szívből ajánlom mindkét beszélgetést a hallgatók figyelmébe!

Szerkesztő-műsorvezető. Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.07.23.>>>

•      •      •

Merítés – Talentumok útján – 2014.08.06. 

A mai adásban két látszólag teljesen különböző gondolkodású ember szólal meg. Dr. Czeizel Endre orvos-genetikussal a magyar géniuszról beszélgetünk.A téma, és a Professzor úr kutatásainak eredménye több, mint figyelemre méltó. Sok szempontból közelítjük meg a témát. De minden szemszögből egyértelműen kiderül, hogy az emberiség nagy elánnal herdálja el az egyik legfontosabb értéket a Földön. Az emberi talentum értékteremtő kincseit.

Az adás második felében Balogh Bélával beszélgetünk. A történet, amit elmesél, olyan mint egy tündérmese. Álomvölgyben gyógyító, és oktató központ épül. Álomvölgy valós hely, a Pilisben. A központ is valóság. Mesébe illő létrejöttéről, és az emberi gondolkodásban rejlő potenciálok széles tárházáról beszélgetünk. Ezáltal kapcsolódik össze a két téma.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.08.06.>>>

•      •      •

Merítés – „Több dolgok vannak földön és égen, Horatio…”2014.08.20

Az adás első részében Szent István királyra emlékezünk. Szucsik Ágnes, a Reggeli merítés című műsorunk, Egy kis történelem… rovatának szakértője mesél az államalapítóról.

A Merítés második részében egy olyan diskurzusra kerül sor, amely témáját csak nagyon ritkán érintjük a közéleti magazinban. Idén ősszel ismét Budapestre érkezik Lee Carroll, aki immáron harmadik alkalommal látogat el hazánkba. Lee évtizedek óta járja a világot északtól délig, kelettől nyugatig. Érdekes, és az egész emberiséget érintő dolgokra hívja fel az érdeklődők figyelmét. Munkásságának köszönhetően 1995 és 2009 között 7 alkalommal kapott meghívást az ENSZ-be. A műsorban a magyarországi látogatás főszervezőjével, Nagy László Zoltánnal beszélgetünk erről a különleges emberről, és arról, miért érdemes ellátogatni a szeptemberi két napos rendezvényre. A beszélgetés során Lászlóval a saját hivatásáról, oktatói munkájáról, személyes tapasztalatairól, és az egészséges élet iránti szenvedélyes elhivatottságáról is beszélgetünk, ami nem kevésbé különleges, és figyelemre méltó.

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.08.20>>>

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

•      •      •

Merítés – Egy kis történelem… – 2014.09.03.

A Reggeli Merítés Egy kis történelem… rovatában, Szucsik Ágnes segítségével hétfőről hétfőre megemlékeztünk a magyar történelem szereplőiről. Nem ragaszkodtunk kizárólag történelmi személyekhez, az irodalom, a zeneművészet, és a tudományos élet magyar kiválóságaiból is válogattunk. Az egyetlen rendezési elvet, a héthez kapcsolódó időpont jelentette. Ágnessel mindketten nagyon élveztük a közös munkát, és arról álmodoztunk, hogy egyszer ezek a beszélgetések cd-n is megjelenjenek majd, hiszen az anyagokat hallgatva a történelem sokkal élvezetesebb, és gyakorta elgondolkodtatóbbnak tűnt, mint azt a tankönyvi emlékekből gondolnánk. Időnként az is kiderült, hogy talán az idő távlatából egy-egy személlyel kapcsolatban át is lehet értékelni, az adott korban nyilvánvalónak tűnő megítéltetést.

A cd kiadás lehetősége még nem nyílt meg, de a mostani adásban egy kis ízelítőt adunk az Egy kis történelem… sorozatból, amelyet szíves figyelmükbe ajánlunk.

Gárdonyi Géza, Eszterházy Pál, Dálnoki Miklós Béla, Benyovszky Móricz, Károly Róbert, és Árpád-házi Szent Kinga életébe pillanthatunk be Szucsik Ágnes segítségével.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.09.03>>>

•      •      •

Merítés – Science Fiction, vagy mindennapi emberi valóság? – 2014.09.17

 A most következő beszélgetést Lee Carroll-lal, sokheti előkészítés előzte meg. Lee ugyanis nagyon elfoglalt ember. Különleges munkája van.  Üzeneteket közvetít az emberek számára Kryontól. Hogy kicsoda Kryon, és mit üzen az emberiségnek, arról számos forrásból értesülhetünk. 13 könyve jelent meg eddig, amelyet 25 nyelvre fordítottak már le.  A könyveket a magyar olvasók is megismerhették. Emellett Lee a világ szinte minden tájékán élő közvetítéseket is tart, sőt 7 alkalommal az ENSZ-be is meghívták. A két napos szemináriumokon számos olyan új tudásról számol be, amellyel újra, és újra meglepi a hallgatóságát. A mostani idők egyik legfontosabb tudása, az emberi DNS eddig nem ismert részeinek jelentőségéről szól, amelyet már egyre több tudós is felismer. A kvantum fizika felfedezésével időről időre, újabb csodákra láthat rá az ember. Kryon azt mondja, hogy a Föld, és az Emberiség tudata oly mértékben változik, ami szép lassan elhozhatja az oly sokak által vágyott békésebb, és kiegyensúlyozottabb Világot. Lee Carrollal ezekről a kérdésekről is beszélgetünk.

Science Fiction, vagy mindennapi emberi valóság? Aki nem hisz abban, hogy információkat ilyen módon is megkaphatunk, annak is ajánlom ezt a beszélgetést. Hallgassa úgy, mintha egy Science Fiction alkotást hallgatna. Aki pedig már hallott Kryonról, és nem áll tőle messze a spirituális gondolkodás lehetősége, bizonyosan nagy érdeklődéssel hallgatja majd az elkövetkező közel egy órát.

A beszélgetést Verasztó Annamária tolmácsolja Önöknek.

Köszönet Nagy László Zoltánnak, hogy segített létrehozni ezt a beszélgetést! www.eletaszivekben.hu

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

A beszélgetést Lee Carrollal az alábbi ikonra kattintva hallgathatják meg.

2014.09.17>>>

•      •      •

Merítés – Lelkünk titkai, és a gondolkodás innovációja2014.10.01. 

Fenyő Iván saját kiadásában jelent meg az Észlelések, avagy egy gondolkodó ember naplója című könyve. Egy őszinte, és kitárulkozó napló.

Egy szokatlan naplót tarthat a kezében az olvasó. Amelyben a művész valóban nyers őszinteséggel tárja ki a lelkét, érzéseit, és osztja meg a gondolatait a világról, önmagáról, az Életről. Egy kicsit másképpen, mint ahogy azt egy ismert közszereplőtől megszokhattuk.

A mű megszületéséről, az inspirációról, az okokról, és a következményekről beszélgetünk Fenyő Ivánnal.

Dr. Kollár József filozófus, és Déri Kriszti vezető tréner egy szokatlan kezdeményezésről számolnak be a hallgatóknak. A coaching, és a művészet különös házasságára készülnek. Az innovatív módszert Horváth Éva Mónika képzőművész, performer bevonásával álmodták meg. Arról beszélgetünk, milyen módon alkalmazható az életvezetés tudományában, egy alkotóművész szemlélete?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.10.01>>>

•      •      •

Merítés – Kulisszák mögött2014.10.15. 

A Pécsi Harmadik Színház, és a Gergely Theáter közös produkciójában, Pécsett október 10.-én mutatták be Moravetz Levente vígjátékát. A Csiki-csuki egy család összegubancolódott, kusza érzelmi szálaiból eredő bonyodalmaival nevetteti meg a közönséget.

A szereposztás eltér a megszokottól.  Kárász Róbert, a TV2 népszerű műsorvezetője, az előadás egyik szereplőjeként debütál.

Moravetz Leventével, Gergely Róberttel, a történet egyik kulcs figuráját alakító színművésszel, és Kárász Róberttel beszélgetünk az előadás kapcsán.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.10.15>>>

•      •      •

Merítés – Jogok, és lehetőségek… 2014.10.29.

Az adásban két, kifejezetten érdekes életpályájú ember szólal meg. Bár teljesen más pályán, de mindkettőjükről elmondható, hogy az eddigi feladataik során számos olyan dolognak voltak részesei, amelyek így, vagy úgy, figyelemre méltóak. Néha akár az ország dolgait is érintő témákkal foglalkoztak.

Dr. Székely László 2013 őszén vette át az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vezetését. Az Ombudsmant az első év tapasztalatairól, a prioritásokról, az elkövetkező év legfontosabb feladatairól kérdeztük. Eközben természetesen szó került azokról a korábbi munkáiról is, amelyek Magyarország szempontjából meghatározó jelentőségű témákhoz kapcsolták a nevét.

Az adás második felében Frei Tamással beszélgetünk, aki évtizedekig meghatározó szereplője volt a magyar médiának. Műsorai gyakorta nézettségi rekordokat döntöttek. Egy idő óta eltűnt a képernyőről. A ma már több könyv írójaként is sikeres kávéház-lánc tulajdonos élete, önmagában is egy izgalmas regény. Éppen úgy otthon van Nizzában, Miamiban, mint Budapesten. Egyesek szerint talán sarkosan fogalmaz a magyarországi helyzetről, de az biztos, hogy érdemes figyelni a meglátásaira.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattitntva meghallgatható.

2014.10.29>>>

  •      •      •

Merítés – Az emberélet szentsége, beszélgetés Molnár V. Józseffel – 2014.11.12. 

Molnár V. József néplélek kutatóval jó néhány éve vagyok kapcsolatban. Sokszor beszélgettünk az emberéletről, a mai kor kihívásairól, és arról, hogy a régi korok szülötteinek napjainkra már elfeledett tudásai, valamint az ezekhez kapcsolódó szokások, szertartások mi célt is szolgáltak egyéni, családi, és társadalmi szinten. Ma este a születés körül forog a diskurzus.

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.11.12>>>

•      •      •

Merítés – Élet belépő2014.11.26. 

Egyre több család kéri a természetes, háborítatlan születés lehetőségét. Sőt, számos esetben az apa, személyes jelenlétével támogatja a kismamát a vajúdás, és a születés folyamatában.

Az adás első felében Al Ghaoui Hesnával beszélgetünk kislánya, Neda megszületése kapcsán a várandósságról, és a születés mai körülményeiről. A népszerű Prima Primissima díjas média szakember, beavat gyermeke születésének körülményeibe, a váratlan fordulatok hozta izgalmakba, valamint azt is elárulja, hogy hogyan készültek fel férjével együtt a szülésre?

Az adás második részében Betlej-Szurdusz Erika dúla avatja be a hallgatókat abba, hogy miben tud segíteni egy dúla a felkészülés, a vajúdás, és a születés folyamán? Mi mindenre érdemes figyelni az orvos, és az intézmény megválasztásánál? Milyen lehetőségekkel élhet a gyermeket váró anya, és az apa az intézmény falain belül? Néhány szót arról is ejtünk, hogy az otthonszülés miért lehet biztonságos?

szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra klikkelve maghallgatható.

2014.11.26>>>

•      •      •

Merítés – Egy kis történelem… – Akiket a sors választott ki?2014.12.10. 

Az adásban Szucsik Ágnessel, a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület elnökével, történelem tanárral, történelmi, tudományos, vagy kulturális szempontból meghatározó személyek életébe kukkantunk bele.

Akikről az adásban hallhatnak: báró Eötvös József, a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere. Kossuth Lajos, aki vitathatatlanul a magyar történelem egyik legismertebb alakja. A világosi fegyverletétel kapcsán Görgey Artúr akinek a személyéről sokáig vita folyt. A sokakat megosztó Károlyi Mihály.  Kandó Kálmán, a híres magyar feltaláló, aki múlhatatlan érdemeket szerzett hazánknak. És a világ egyik legcsodálatosabb művésze, Liszt Ferenc.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.12.10>>>

 

•      •      •

Merítés – Ünnep2014.12.24. 

Az adásban két különleges hölgy a vendégünk.

Kánya Katával a társtalálás lehetőségeiről beszélgetünk. 17 éve vezet társkereső irodát, így hatalmas tapasztalattal rendelkezik a témában. Tudását előadásokon, és könyv formájában is megosztja az érdeklődőkkel. Megjelent önálló könyve is, de olyan ismert személyekkel is együtt publikál, mint Dr.Bagdy Emőke, Dr.Angster Mária, Csernus Imre, Szendi Gábor, vagy Popper Péter.

Az adás második részében egy különleges hölggyel beszélgetünk. Peggy Phoenix Dubro az EMF kiegyenlítő technika megalkotója. Peggy a beszélgetésben elmondja, hogy milyen szempontból fontos minden ember számára, hogy a jelenlegi életét a bolygó változásaihoz igazítsa? Hogyan kalibrálódhat át bárki egy magasabb frekvenciára? Saját életét, saját történetét is példaként hozva ehhez. A beszélgetést Bodnár Vera tolmácsolja Önöknek.

Szerkesztő-műsorvezető: Csaba Beatrix

 

Az adás az alábbi ikonra kattintva meghallgatható.

2014.12.24>>>

•      •      •