«

»

aug 13

Bejegyzés nyomtatása

Elindultak Erdélyből a Határon Túra résztvevői

[Forrás: MTI]

A történelmi Erdély egyik legkeletibb településéről, Gyimesbükkről szombaton reggel elindultak a kerékpáros Határon Túra 2011 résztvevői, akik augusztus 20-áig a budapesti Kossuth térig tekernek.

Az élmény és teljesítmény jelszavakkal meghirdetett rendezvény biciklisei nyolc nap alatt 850 kilométert tesznek meg két keréken, s a nemzeti ünnep estéjén érkeznek majd meg a Parlament elé. Útközben mintegy száz települést érintenek, s közel 5000 méter szintkülönbséget küzdenek le.

A Határon Túra célja, hogy segítse az anyaországban és a határon túl élő magyarok közötti közvetlen kapcsolatok fejlődését, felhívja a figyelmet a magyarlakta erdélyi települések idegenforgalmi értékeire, hogy azokat minél többen válasszák a jövőben utazásaik célpontjául. Végül, de nem utolsó sorban a túra szeretné népszerűsíteni a kerékpározást, mint a leginkább környezetbarát közlekedési formát.

A Határon Túra 2011 résztvevői a szombati, úgynevezett nulladik napon a Gyimesbükk és Székelyudvarhely közötti 107 kilométeres távot teljesítik. Ez mindjárt a túra második legnehezebb szakasza, melynek során a bringásoknak több mint 1100 méter szintkülönbséget kell leküzdeniük. Vasárnap mintegy 150 kerékpáros indul tovább, ennyien vállalkoztak arra, hogy végigtekerik a Székelyudvarhely és Budapest közötti 750 kilométeres távot. A túrához egy-két napra, vagy akár egy-egy rövidebb szakaszra bárki csatlakozhat. Bővebb információ erről a túra honlapján található.

Az idei Határon Túra a tavalyi Korszakváltó Határon-Túra folytatása, amelyet akkor az állampolgársági törvény életbe lépése alkalmából rendeztek meg. Az esemény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök.

MTI

Vélemény, hozzászólás?